13 области в страна са засегнати от морбили. Регистрираните случаи вече са 1 134, като най-много болни има в София-област (345), София-град (342), Благоевград (213), Кюстендил (152), Пазарджик (32), Монтана (20), Перник (10), Бургас (9) , Велико Търново, Ловеч и Пловдив с по 3-ма заболели, Русе и Стара Загора по 1, показва епидемиологичната справка на Министерство на здравеопазването.

При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Продължава извършването на проверки в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за установяване на пропуски в имунизационния статус на посещаващите ги деца и на децата от пациентските листи на джипитата, посочват от ведомството.

Вътреболничен взрив на варицела е регистриран в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска". До 2 август заболелите са били трима, а отделението е под карантина, забранено е свиждането, провежда се ежедневно медицинско наблюдение от инфекционист на контактните пациенти. В детско заведение в столицата пък има епидемичен взрив от вирусен хепатит А. За периода 13 до 31 юли са заболели пет деца и един възрастен. Случаите са лабораторно потвърдени, при всички е проведено болнично лечение.

Същото заболяване е потвърдено и при трима сезонни работници в област Трън, които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“ в Перник. Извършено е епидемиологично проучване. Предприемат се необходимите профилактични и противоепидемични мерки спрямо контактните лица. Уведомен е кмета на община Трън.

В периода от 29 юли до 4 август в страната са регистрирани общо 1 885 случая на остри заразни заболявания срещу 1 722 случая за предходната седмица. От тях 893 са заболелите от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), което е с 51 по-малко спрямо предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 23,42 на 10 000 души срещу 24,73 на 10 000 души за предходната седмица.

395 са новите случаи на типичните са сезона ентероколити, 59 на вирусни хепатити, 5 на дизентерия, 14 на колиентерити, 14 кампилобактериоза, 31 ротавирусен гастроентерит, 17 салмонелози. 31 души пък са заболели от лаймска борелиоза или марсилска треска след ухапване от кърлежи.