Чудодейна отвара лекува COVID-19 - това смятат властите в Киргизстан, които днес представиха лека. Министърът на здравеопазването заяви, че президентът Садир Жапаров вече я е използвал за лечение на хиляди болни затворници, докато е бил в затвора за взимане на заложници миналата година.

Става дума за отвара от корен на вълче биле (аконит). Планинското растение се смята за силно токсично при употреба от хора, но се използва в традиционната медицина, пишат от АПФ. Вълчето биле, известно у нас като самакитка, е едно от най-отровните растения, които се срещат в Европа

"Няма никаква опасност за здравето", увери здравият министър. Той допълни, че след употреба в рамките на 2-3 дни, пациентите дават отрицателен тест за коронавирус, а състоянието им се подобрява.

Преди пресконференцията президентът Жапаров разпространи във Фейсбук видео как течността се налива в шишета от хора без предпазни средства. На етикета на бутилките пише, че лекарството е ефикасно "срещу коронавирус и рак на стомаха" и предупреждението, че ако разтворът не бъде загрят преди пиене, може да предизвика смърт.

Вчера Световната здравна организация разкритикува препоръките за прием на отварата. "Медикамент, който не е преминал през клинични изпитания, не може да бъде признат официално и препоръчан за обща употреба", категорични бяха от СЗО.