При някои заболявания консумацията на диня трябва да бъде внимателно контролирана или е по-добре изобщо да се избягва. 

Олга Саакян, общопрактикуващ лекар от най-високата категория, разказа за това кой не трябва да яде диня или кой трябва да я използва в строго дозирана доза. Според експерта динята е плод, който много рядко предизвиква алергични реакции.

По принцип употребата на висококачествена диня в разумно количество (до 0,5 кг на ден) не може да навреди на благосъстоянието и да провокира странични ефекти - но това е, ако човекът е здрав.

Въпреки това, казва лекарят, употребата на диня може да доведе до усложнения в случай на редица нарушения - в частност, тези:

  • уролитиаза
  • нарушение на потока на урината,
  • аденом на простатата,
  • следоперативни адхезивни процеси.

Хората, които имат тези проблеми, е по-добре да не хапват диня или да ядат в много малки количества. 

Олга Саакян също счита за необходимо да се ограничи употребата на пъпеши при хора с високо ниво на калий в кръвта. Тези, които страдат от това нарушение, не трябва да ядат повече от едно парче пъпеш на ден.

"Необходимо е да се контролира количеството консумирана диня в случай на сърдечни заболявания, придружени от задържане на течности и оток, в случай на колит и нарушения на стомашно-чревния тракт", казва лекарят пред вестник Argumenty i Fakty.

Олга Саакян съветва да хапваме диня отделно от останалите храни. Изядената веднага в големи количества диня може да причини диария, подуване на корема, гадене или лошо храносмилане. В такава ситуация е необходимо да се използват лекарства, предписани от лекар.