Много внимателни трябва да сме към храната, която поемаме. Оказва се, че дори ябълката крие рискове за здравето ни.

Така поне смята биоложката от Технологическия университет в австрийския град Грац Габриеле Берг. Специалистът предупреждава, че този плод може да съдържа до 100 милиона бактерии, съобщава сайтът Life.

Микроорганизмите могат да бъдат открити не само върху кората на плода, а и вътре в него. По думите й, били направени опити, от които станало ясно, че бактерии има както в ябълките от големите супермаркети, така и в онези, които са отглеждани в градината.

Оказва се, че в 1 грам от меката им част или от семките им можело да бъдат открити около 500 хиляди вредни бактерии.

Също така станало ясно, че няма разлика от това дали продуктите са обработени с пестициди или са отглеждани без каквито и да е химикали.

Още по-плашещо се оказало откритието, че по кората на ябълката имало девет пъти по-малко бактерии, отколкото във вътрешността ѝ.

Така станало ясно, че няма значение дали плодът е измит или изяден направо откъснат от клона. Също така се стигнало до извода, че микробите влияят върху вкусовите качества на различните сортове домашни и пуснатите в търговската верига ябълки.

Плодовете от супермаркетите съдържат по-големи количества от бактериите Methylobacterium, които влияят на техния вкус и аромат. Затова и било по-добре да се ядат плодовете, отглеждани в градината.