Искате дълъг живот? Забравете за лекарствата и търсенето на извора на младостта . Ключът към дълголетиетовероятно е много по-близо до вас.

80-годишно проучване, започнато от покойния психолог Луис Търман през 1921г, разкрива някои изненадващи характеристики у дълголетниците. Търман записал 1528 10-годишни деца, половината момчета и половината момичета, след което започнал да събира информация за тях – семейна история, връзки, характер, хобита, домашни любимци, кариера, образование и други подробности за животите им. Десетина от участниците в експеримента са живи и днес.

Професорите по психология Хауърд Фридман и Лесли Мартин са поели проекта през 1990г и преди две години дори са публикували книгата „Проект Дълголетие“. Открития им са променили начина им на живот.

Бъдете добросъвестни

Характерът се променя по-трудно, но въпреки това не е невъзможно. А коя е най-важната черта, която трябва да развиете? Добросъвестността – това означава да сте благоразумни, отговорни и постоянни.

Връзката между добросъвестността и дълголетието се изразява най-ясно при онези, които са такива по рождение, но възрастните, които развиват тази черта, също живеят по-дълго от недобросъвестните.

Свързвайте се социално

Хората, които по-често участват в занимания със семейството и приятелите си, живеят по-дълго. И, ако тези занимания включват помагане на другите, ползата е дори още по-голяма.

Това може да са дори на пръв поглед малки нещата – да се обадите на майка си или да работите като доброволец. Не се пенсионирайте при първа възможност – работата често предоставя социални взаимоотношения, каквито не можете да откриете на друго място.

Тревожете се… но малко

Възможно е да сте прекалено оптимистични и радостни. Положителните мисли са полезни, когато боледувате или сте в труден момент, но децата, които са най-весели и превъзбудени, живеят по-кратко.

Това може би има нещо общо с начина, по който преценявате рисковете. Оптимистите често смятат, че нищо лошо не може да им се случи, така че пушат цигари, пият алкохол и имат опасни хобита.

Оптималният вариант е в живота ви да има умерено количество тревоги и притеснения. Не е задължително да се чувствате виновни, че работите прекалено много. Не всеки стрес е вреден. Ако се наслаждавате на работата си, тя може да има положителен ефект върху живота ви.

Добри гени

Макар да изглежда, че гените не са толкова съществени за дълголетието , колкото се смяташе преди, приема се, че около 1/3 от дълголетието се отдава именно на тях. Учените наскоро успешно възвърнаха регенеративния потенциал на стари стволови клетки у мишки. Вече има доказателства, че единична генна мутация може да удължи живота.

Въпросът е дали ще започнем да разбираме процеса достатъчно добре, за да създадем истински извор на младостта. Бихме ли могли да обърнем стареенето? Това е нещо, което учените се надяват да разберат и да постигнат в близкото бъдеще.
женете се

По-малко от 1/3 от разведените мъже в експеримента са доживели до 70 години. При жените обаче разлика почти няма. Разведените жени, които не са се омъжили повторно, са живели почти толкова дълго, колкото и неразведените.

Яжте по-малко… ако сте плъх

Нискокалорийната диета отдавна се свързва с дълголетието, но тази връзка идва от изследвания върху мишки, плъхове и червеи. По-ново изследване, проведено с маймуни, не показало връзка межди диетата и дълголетието.

Някои от дребните неща, които хората смятат, че ще удължат живота им, като например съотношението между омега-6 и омега-3 мастни киселини в храната, всъщност ги отклоняват от същественото. Когато разпознаем дългосрочните полезни и вредни навици, които имаме, тогава можем да започнем да живеем по-здравословно.

Професорът по ветеринарна медицина Дейвид Уотърс всяка година обикаля, за да изследва ротвайлери на над 13 години.

„Ако искате да разберете стареенето, трябва да гледате към тези, които се справят успешно с него. Тези кучета са еквивалентите на 100-годишните хора и искаме да открием на какво се дължи тяхното дълголетие.“ – обяснява Уотърс в своя блог.

Едно от неговите открития е, че и при кучетата женските обикновено живеят по-дълго, като при тях това отчасти се дължи на женската им репродуктивна система и непрекъснатото производството на женски хормони. Кучетата с премахнати яйчници през първите 4 години от живота им губят дълголетието си, пише zajenata.bg.