След София, най-много медици бяха ваксинирани днес в Пловдив. Имунизацията в Пловдив започна от Университетската болница „Свети Георги”, където има най-голям брой медици, заявили желание да се ваксинират.

Само днес доза от препарата срещу Ковид-19 приеха 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в Пловдив. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици.

Поетапно стартира имунизацията в останалите лечебни заведения в Южна България, където е изготвен списък на чакащи за имунизация.

Първият имунизиран срещу COVID-19 в Пловдив беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него няма как пациентите да се убедят, че ваксината е безопасна, ако не бъде даден личен пример.

„Нищо не се усеща. Имах информация, че е болезнена, но явно партидата, която е за България не боли изобщо или аз не усещам”, заяви д-р Маджаров.

Втора беше имунизирана медицинска сестра в отделението по Спешна медицина, която е с 48-годишен стаж, а трети лекар с 33 години опит от същото отделение.

„Аз съм убедена, че това е най-правилният път, за да запазим собствения си живот и да можем да помагаме на близките”, каза пред GLAS.bg сестрата Райна Тодовичина.

Очаква се за няколко дни да бъдат използвани всички 1000 ваксини, които пристигнаха в Пловдив и така се създава недостиг да се покрият от първия път всички желаещи да се имунизират.

„В момента имаме 200 души в списък, които трябва да имунизираме за три дни, така че броят на всички ваксини, които имаме в момента, ще бъде напълно използван. Следващите ваксини, които дойдат, има хора в списък,които очакват да бъдат поставени”, каза пред TrafficNews.bg проф. д-р Карен Джамбазов – директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Увеличава се и броят на желаещите медици да се ваксинират, твърдят здравните власти. В Пловдивско той вече е над 30%.

„Заявеното желание на медици е голямо към момента, дори повече от ваксините, които са пристигнали за нашия регион”, поясни областият управител Дани Каназирева.

От Пловдив ваксини се разпределят в областите Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

„Антитела започват да се изграждат още след първата доза, но не са достатъчни. До поставянето на втората доза хората трябва да се пазят от настинки”, съобщи ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, която също днес се ваксинира.

Ваксина беше поставена и на председателя на Общото събрание на университета чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.