С близо 10% ще се увеличат и стойностите на денталните дейности, които плаща здравната каса. Това стана ясно след края на преговорите между Българския зъболекарски съюз и НЗОК по Анекса към Националния рамков договор за дентални дейности.

Индексирането на цените е част от кризисните мерки за справяне с КОВИД-19. Средствата за увеличението възлизат на 10 млн. лв. и са част от резерва на касата, който така или иначе беше предназначен за зъболекарите, но традиционно се използва, за да се покрие по-големия обем дейности от плануваното. Заради пандемията обаче много от пациентите отложиха лечението си и работата на повечето лечебни заведения и специалисти намаля.

Стойността на денталните услуги, които плаща здравната каса, ще се увеличи от 1 септември, с близо 10%, обясни пред clinica.bg д-р Светослав Гачев, зам.-председател на БЗС. Подписването на анекса ще се състои в петък от 13.00 ч. в МЗ. То ще се извърши заедно с анекса на рамковия договор за медицински дейности. В него също се предвижда 10% увеличение на КП за болниците, увеличение на цените трябва да има и за дейностите в извънболничната помощ. 

Около 10 млн. лв. ще получат общопрактикуващите лекари, средствата също са от резерва на касата и са част от предварително определения им бюджет за годината. Заради по-малкия поток от пациенти в условията на пандемията обаче и при тях средствата позволяват да се увеличат цените на услугите.

Разпределението, което сме предложили е прието и ни удовлетворява, каза д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. Освен цените на дейностите, ще се повиши и капитацията за пациент, тъй като това е единственият начин да се гарантира база, която да гарантира спокойствие на работата на медиците в случай на екстремални обстоятелства при пандемията.