Препаратите срещу коронавируса, известни като "коктейли от антитела", не действат срещу новите генетични разновидности на патогена като тези, открити в Бразилия и РЮА, пише в."Гардиън".

Вестникът се позовава на на Ник Камак, ръководител на подразделението по изучаване на COVID-19 към британската благотворителна организация "Уелкъм тръст", предава БТА. По неговите думи неефикасност против един или голямо количество варианти на коронавируса са показали основните моноклонални препарати, разработени от фармацевтичните компании "Редженерън" и "Ели Лили".

"Проблемите възникнаха по Коледа, когато започнаха да се разпространяват новите варианти, и поспециално южноафриканският и бразилският. Промените в патогена водят до това, че шиповидният белтък на коронавируса /S-белтъкът/ отхвърля тези антитела.

Всички авангардни методи за лечение на коронавируса с помощта на антитела, на които се възлагаха големи надежди, изгубиха битката с южоафриканския и бразилския вариант", заяви Камак.

Той е уверен, че ще се появят нови генетични разновидности на коронавируса, което ще обезсмисли създаването на "коктейли с антитела". По-рано стана известно, че с подобен препарат е бил лекуван бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, след заразяването му с COVID-19. Той е бил третиран с препарата на "Редженерън".