Третата доза от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer увеличава 50 пъти нивото на антителата при здрави медицински работници, на които е поставена осем месеца след втората, според израелско проучване. В изследването, направено от учени от медицинския център "Сураски" в Тел Авив, са анализирани данни на 346 болнични служители с поставена бустерна доза от препарата.

Повечето от медицинските работници са имунизирани с третата доза осем месеца, след като им е била поставена втората. Израел започна ваксинационната си кампания в края на декември м.г. и медиците бяха сред първите имунизирани, предаде БТА.

В страната поставянето на бустерна доза за възрастните започна през август. Преди поредната имунизация е изследвано нивото на антителата при доброволците, които са на възраст между 64 г. и 73 г. Оказва се, че е едва 3.67.

Десет дни след поставянето на бустерната доза при 95,7% от тези хора е установен ръст на антителата до повече от 150.

Това е най-голямото проучване на ефекта от бустерната доза сред здравните работници. Израелските власти планират да продължат да проследяват тази група от хора, за да видят какво се случва с нивото на антителата ми.

Резултатите могат да помогнат за взимане на решение дали е необходима и четвърта доза от ваксината срещу новия коронавирус.

Междувременно от компанията Pfizer обявиха, че третата доза от препарата срещу COVID-19 има много висока ефективност и е безопасна, предадоха световните информационни агенции.

Фирмата представи първи резултати от проучване за ефективността на бустерна доза. В него са участвали 10 хиляди души на възраст над 16 години.

Според резултатите относителната ефективност на третата доза е 95,6% срещу COVID-19, включително и срещу варианта Делта.