Световната здравна организация пусна ново ръководство за ваксината COVID-19, произведена от Moderna. To e насочено към бременните жени. 

Експертите по имунизация на СЗО, по-известни като SAGE, днес издадоха поредица препоръки по отношение на ваксината Moderna, включително, че е препоръчително бременните жени да не получават тази ваксина, освен ако не са здравни работници или са в застрашена група.

"Въпреки че бременността излага жените на по-голям риск от COVID-19, в момента не се препоръчва да бъдат ваксинирани с тази ваксина," съобщи SAGE.

Директорът по имунизация на СЗО Кейт О'Брайън казва, че трябва да се направят клинични изпитвания на бременни жени с ваксината Moderna, преди групата да може да бъде ваксинирана.

Тази ваксина се прилага в две дози на интервали от 28 дни между дозите, като се има предвид, че в някои случаи, ако е необходимо, интервалът може да бъде до 42 дни.

Ваксината Moderna е разработена от американската фармацевтична компания Moderna в сътрудничество с американските институти NIAID и BARDA.

В Съединените щати ваксината получи незабавно одобрение за употреба на 18 декември. Тя беше одобрена пет дни по-късно в Канада, в ЕС на 6 януари и два дни по-късно в Обединеното кралство.