Светът се сблъсква с нова епидемия от морбили, защото вирусът на болестта се възползва от опасни пропуски при ваксинирането. За това предупредиха експерти на Световната здравна организация, цитирани от Ройтерс. Кейт О' Брайън заяви, че е налице тревожно увеличаване на случаите на морбили във всички райони.

"Последствията са опустошителни - болестта не само сее смърт, но и предизвиква предотвратими увреждания, които засягат семейния живот и националните икономики", каза тя.

Новите данни на СЗО показват, че случаите на морбили - една от най-заразните болести на планетата, са се увеличили с 300 процента в целия свят през първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период през 2018 г. Наблюдава се последователно увеличаване на случаите на морбили през последните две години. Не съществува антивирусно лечение срещу морбили, но болестта може да се предотврати чрез две дози ваксина.

Повечето случаи на заразяване са сред неваксинирани хора, пише 24 часа. СЗО отбелязва, че са регистрирани десетки хиляди случаи на заразяване с морбили и хиляди смъртни случаи от въпросната болест в рeдица страни, сред които ДР Конго, Мадагаскар, Филипините, Судан, Тайланд и Украйна.