Родилно отделение на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив от днес е с възстановен нормален режим на работа и прием на бременни жени, при спазване на всички санитарни изисквания и мерки за безопасност в периода на епидемията от Covid-19, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Екатерина Учикова.

Припомняме, че отделението бе затворено временно за дезинфекция на 30 и 31 март, след установен случай на член на персонала с положителна проба за Covid-19 – старша акушерка. Проверката на РЗИ е установила, че акушерката напълно отговорно се е самоизолирала още на 17 март и към момента включително е под домашна карантина. Проверката показва и, че жената не се заразила на работното си място. Резултатът от пробата й е съобщен на 27 март, следвателно нейните контакти с останалите служители и с пациентките са били ограничени. 

Затвориха родилното на УМБАЛ "Св. Георги", родилките не са имали контакт със заразената акушеркаСемейството на жената също е поставено под домашна карантина

След обявяване на нейната проба като положителна са взети всички мерки за безопасност по предписанията на РЗИ, включително са изследвани и всички нейни контактни лица. От 27 до 29 март са изписвани родилки и новородени, не защото са били в контакт със старшата акушерка, а за да се спазят здравните изисквания, в т.ч. за извършване на дезинфекция на Родилно отделение и родилна зала в Клиниката по акушерство и гинекология.

Бъдещите майки, на които в близките дни и седмици им предстои раждане трябва да са спокойни, защото няма положителни проби на изследваните служители, нито на пациентки и техните деца, последните дори не са били в контакт с акушерката. Служителите спазват противоепидемичните мерки, следят за промени в здравословното си състояние и това на колегите си, а още при приемането на всяка бъдеща родилка се преценя нейният общ здравен статус, обясни проф. Учикова