Първите 100 прецизни операции бяха извършени на пациенти със злокачествени новообразувания в Пловдив. За по-малко от година след старта на проекта “Роботизирана хирургия със системата ДаВинчи Х” в УМБАЛ Каспела, Клиниката по хирургия в болницата вече уверено предлага на своите пациенти пълния набор от хирургични интервенции чрез най-модерния метод за минимално инвазивна хирургия, а именно роботизираната хирургия.

Проф. д-р Росен Димов, завеждащ Клиниката по хирургия в болницата, професор към „Катедра по Специална хирургия“ в Медицински университет - Пловдив, заедно с екипа си, успешно извършиха целия спектър от роботизирани операции в коремната хирургия.

Сред тях колоректалната хирургия, премахване на рак на дебелото черво, рак на ректума с ампутация на правото черво, както и ректални резекции със запазване на сфинктерния апарат, отстраняване на злокачествени тумори на стомаха със запазване на част от него, както и интервенции с премахване на целия стомах, чернодробни злокачествени тумори с различен тип чернодробни резекции, злокачествени тумори на панкреаса с операцията на Whipple, тумори на надбъбречната жлеза, отстраняване на далак при ангажирането му от малигнени заболявания, премахване на жлъчния мехур, оперативно лечение на хиатални хернии, поставяне на мрежа при хиатална херния, операции за намаляване на обема на стомаха.

Използва се при пациенти със злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове хирургия.

Проф. Димов (вдясно) в компанията на едни от най-добрите хирурзи от Великобритания. 

Роботизираната хирургия е най-модерният метод за хирургична намеса. Показан особено при пациенти със злокачествени заболявания поради редица свои предимства. По време на операцията, пациентът е опериран от хирург чрез специална конзола с 3D образ и двадесетократно увеличение, което някои оприличават на пилотиране на самолет. Чрез нея, хирургът контролира ръцете на робота, към които са прикрепени фини и прецизни инструменти, с които се извършва операцията през отвори с размер от 8мм.

Голямата разлика с другите видове хирургични интервенции се състои във възможността на роботизираните инструменти да извършват движения на активния си връх на 360 градуса във всички посоки, което играе ключова роля при лимфните дисекции, както и при работа в много тесни пространства. Точността и прецизността на работата с „Да Винчи Х“ е несравнима. Това води до минимална кръвозагуба, бързо възстановяване и намаляване на болката от оперативната травма.

Натрупаният богат опит за изминалата година от извършени близо 100 оперативни интервенции със системата Да Винчи до момента в УМБАЛ Каспела позволи на ръководството на болницата да проектира и изгради в най-близко бъдеще супермодерен „Център за роботизирана хирургия“. Неговата функция освен за лечебна дейност, ще бъде и за обучение на бъдещите екипи от страната и Югоизточна Европа съвместно с МУ-Пловдив. Важна информация за пациентите е, че екипът на проф. Росен Димов в УМБАЛ Каспела работи и с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която покрива чрез Клинична пътека стойността на роботизираните операции при случаи на злокачествени образувания.

Направиха първите роботизирани операции със системата ДаВинчи Х в ПловдивПациенти със злокачествени образувания ще могат да се възползват от нова клинична пътека

Роботът в Пловдив приложим при всички урологични операции, пациентът се възстановява до дниТехнологията позволява максимално щадящи за околните тъкани интервенции

Сложни гръдни операции правят лекари с помощта на робота в Пловдив2-3 дни след премахване на цели анатомични части от белия дроб пациентът може да бъде изписан от болницата