Рициновото масло е било едно от любимите средства за разкрасяване на Клеопатра. Египтяните използвали неговите свойства като естествено слабително, козметичен продукт, а също и като лекарство още през 1552 г. пр.н.е. Ако искате да избягвате химически продукти и да лекувате някои от най-често срещаните проблеми с красотата, можете да опитате да добавите рициново масло в ежедневната си рутинна грижа за красотата.

Белези от акне и пост-акне
Кожата, която е твърде мазна, отключва акне. Въпреки това повечето козметични продукти на пазара изсушават кожата ни, което води до произвеждане на повече масло, за да се овлажнява. Така се появява акне. От друга страна, рициновото масло съдържа мастни киселини, които помагат за възстановяването на естествената влага на кожата. Опитайте се леко да нанесете рициново масло върху лицето си с кръгови движения, оставете го за една нощ и сутринта го изплакнете с топла вода, споделя newme.bg.

Белези и слънчеви изгаряния
Рициновото масло ви помага да премахнете увредените кожни клетки и може да се използва за изгаряния, белези и дори стрии. Освен това има антимикробни свойства и благоприятства притока на кръв. Използва се в много слънцезащитни кремове, тъй като има и SPF стойност около 6.

Заздравява косата
То външно подхранва косата ни, увеличава гъвкавостта й и намалява цъфтежа. Освен това прави корените на косата ни по-силни и предотвратява загубата на коса чрез съединение, наречено рицинолова киселина. Намалява симптомите на пърхот. Нежно масажирайте скалпа си с рициново масло няколко пъти седмично, след което го измийте с обикновен шампоан.

Бръчки
Нанесете няколко капки рициново масло върху определени зони. То помага при производството на колаген, който забавя стареенето на кожата. Поради мастните си киселини,  има овлажняващи качества, а също така поддържа зоната хидратирана и мека.

Напукани устни
Можете също така да използвате рициново масло за облекчаване и заздравяване на напукани устни. Опитайте да нанесете малко количество от него върху устните. Поради високо подхранващите си съставки, като витамин Е, минерали и мастни киселини, ще помогне на устните да заздравеят бързо и да възстановят баланса. Можете да го нанесете директно върху устните с пръст.

Кожичките и слабите нокти
Поради своите противогъбични и антибактериални свойства, рициновото масло може да се използва като страхотно лечение на нокти и кожички за насърчаване на здрав и силен растеж. На пазара има много продукти за нокти, които съдържат рициново масло, но можете също така да нанесете няколко капки директно върху ноктите си или да го разреждате в топла вода и да накисвате ноктите в нея няколко пъти седмично.

Сухи и напукани ръце
Рициновото масло е естествен овлажнител и най-доброто средство за сухи ръце с пукнатини и може би екзема, най-вече когато навън е студено. Съдържа мастна киселина, наречена рицинолова киселина, която помага на горния слой от кожата ни да предотврати загубата на вода. Можете също да го комбинирате с други масла като бадемово или кокосово масло и да създадете хидратиращ лосион за ръцете и лицето също.

Мигли
Проучване показа, че рициновото масло помага на косата да расте здрава и същото се отнася и за миглите. Както беше казано преди, той е богат на рицинолова киселина, за която е доказано, че има високи нива на триглицериди и простагландин D2 инхибитор, който помага за овлажняване на миглите и предотвратяване на косопада.

Израстване на косата
Има много хора, които твърдят, че редовната употреба им е помогнала да имат здрава и силна коса. Можете да опитате да масажирате скалпа си с рициново масло и след това да измиете както обикновено с шампоана си. Поради рициноловата киселина и омега-6 мастните киселини, тя подобрява кръвообращението, като по този начин засилва растежа на косата.