Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали част от гръбначен стълб, съобщи болонския Институт по ортопедия „Рицоли“, цитиран от РИА Новости.

Екипът от лекарите, воден от Алесандро Гасбарини, в началото на септември е заменил четири прешлена на 77-годишен пациент, страдащ от хордом, вид тумор, който засяга костната тъкан.

"Пресъздадохме гръбначния стълб на пациента, най-близък до естествената му форма. Това стана като възстановихме идеалната анатомия благодарение на костна трансплантация със структура, идентична на тази, която трябваше да премахнем поради тумора", каза Гасбарини.

Според него, аналогични органи и тъкани, като костите, остават най-доброто решение за замяна на човешки органи и тъкани, но при липсата им, лекарите трябва да прибягват до други кости и изкуствени материали - например за замяна на прешлени по-рано са използвали участъци от бедрената кост.

Пациентът, претърпял операцията, вече се е възстановил и е изписан. Той останал в болницата около месец. След две седмици постоперативни прегледи той е преместен в отделението по физиотерапия, където „е бил изправен на крака и се е върнал към възможно най-нормалния живот, подчерта хирургът, цитиран от БГНЕС.