Расте броят на регистрираните тумори на главата и шията в световен план. Те представляват около 4% от всички ракови заболявания, като хората на възраст над 40 години са изложени на по-висок риск. Тези данни изнесоха от Портал на пациента на старта на Европейската седмица за профилактика на рака на главата и шията. Идеята е от днес до 27 септември повече хора да се запознаят с това коварно заболяване.

Симптомите обикновено са неспецифични, наподобяват простудно заболяване и рядко са причина за ранна медицинска намеса. Ранното диагностициране на рак на главата и шията се отличава с много добра прогноза и постигане на продължителна ремисия. В особено голям риск са хората, които започват да пушат на 20-годишна възраст по една кутия на ден.

Именно тютюнопушенето е сред основните рискови фактори. 85% от туморите на главата и шията са свързани с употребата на тютюн. Пасивното тютюнопушене също увеличава риска.  Вторият важен  рисков фактор е алкохолът. Когато тютюнопушенето и употребата на алкохол се комбинират, в клетките започват да възникват промени. Въпреки, че тялото има естествената склонност винаги да се възстановява и регенерира, тези механизми спират да действат след известно време и се развива рак. Хората, които редовно употребяват или са употребявали алкохол и тютюневи изделия, трябва да се преглеждат най-малко веднъж годишно.

Мъжете са 2 до 3 пъти по-склонни от жените да развият рак на главата и шията. Въпреки това, честотата при жените се увеличава от няколко десетилетия, поради увеличаване на броя на пушачките. Лошата грижа за устата и зъбите също се посочва като  рисков фактор. Лошо хранене. Диета с ниско съдържание на витамини А и В може да повиши риска от рак на главата и шията.

Рефлуксът на стомашната киселина в горните дихателни пътища и гърлото е предразполагащ фактор.Слабата имунна система също може да повиши риска от тумори на глава и шия.

Оралните ракови заболявания могат да бъдат свързани с полово предаван human papillomavirus/HPV (човешки папиломен вирус). Възможно е заразяването да се случи при орален полов акт. Вирусът може да засегне устата, езика или гърлото, и да се превърне в една от причините за тумори в устната кухина. В последните години се наблюдава негативна тенденция, при която рак на главата и шията се диганостицира при млади хора, водещи здравословен начин на живот, неупотребяващи тютюн и/или алкохол, но с установена HPV инфекция, посочват от Портал на пациента.