Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди наличието на връзка между ваксината на "Астра Зенека" и случаите на тромбоза, наблюдавани като реакция след прилагането на препарата.

"Вече можем да го кажем, ясно е че има връзка с ваксината. Не знаем още от какво е причинена тази реакция", казва Марко Кавалери, ръководител по въпросите на стратегиите за ваксините в интервю за италианския вестник "Ил Месаджеро".

Марко Кавалери заяви, че се правят опити за по-точна картина на това, което се случва. Необходимо е прецизното дефиниране на този синдром, дължащ се на ваксината. От няколко седмици има съмнения за възможни тежки, но редки странични ефекти след наблюдение на ваксинирани с "Астра Зенека" хора. Десетки случаи на тромбоза бяха регистрирани, от които много завършиха със смърт.

До този момент агенцията поддържаше тезата, че "не е доказана никаква причинно-следствена връзка с ваксината", дори и тя да е "възможна" и че предимствата на ваксинацията срещу коронавирус са по-големи от рисковете.

"В следващите часове ще кажем, че има връзка, но трябва да разберем как се получава това", добавя Кавалери. Европейската агенция по лекарствата се събира по този въпрос от 6 до 9 април.