Експертите в областта на здравеопазването са категорични, че солариумите предизвикват тежко онкологично заболяване. Става въпрос за рак на кожата и най-опасната му разновидност – злокачествен меланом.

Фондът British Skin Foundation проведе допитване във Великобритания, резултатите от което показаха, че три четвърти от местните дерматолози смятат за необходимо да се въведе пълна забрана на солариумите.

90% от експертите са на мнение, че поставянето им на различни публични места е причина за резкия скок в броя на пациентите с рак на кожата, както и за повишената смъртност от заболяването. Проблемът е в ултравиолетовото излъчване, което при предозиране се смята за основна причина за рак на кожата, който може да бъде избегнат за разлика от генетично заложения.

Официалната статистика показва, че случаите на злокачествен меланом, най-смъртоносната разновидност на рака на кожата, през последните 10 години са достигнали исторически рекорд особено сред младите хора.

Допитването, проведено сред 245 дерматолози, е установило, че 191 от тях смятат за необходимо да се повиши минималната възраст за посетителите на солариуми от 18 на 21 години. Като цяло в страната отдавна се води активна кампания за рязко ограничаване или пълна забрана за използването на солариуми, но до момента реални резултати не са постигнати.

Изследователите подчертават, че във Великобритания всеки ден от злокачествен меланом умират по 7 души и повечето от тях активно са използвали солариуми, съобщава ЦЗПЗ. Учените дават за пример страни като Австралия и Бразилия, където властите напълно са забранили солариумите.