Петата вълна на COVID-19 продължава да настъпва. За изминалата седмица в Пловдивска област са регистрирани 6945 заразени.

Днес областта е на прага на нов антирекорд по заразени. За около пет часа до обяд 461 души са дали положителни проби, научи TrafficNews. Много е вероятно до края на деня новозаразените да надхвърлят 1000.

С настъпването на новия вариант Омикрон това се случи три пъти. На 20 януари в областта бяха регистрирани 1084 положителни, а два дни по-рано – и рекордните 1348. За изминалото денонощие пък бройката бе 1212.

Както вече съобщихме, очакванията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са до дни Пловдив и регионът, в който областта попада, да влязат в Етап 3. Това означава, че над 70% от интензивните легла ще бъдат заети.

Доц. Кунчев: Очаквам до дни Пловдив да влезе в Етап 3Не се предвиждат промени за сроковете на зеления сертификат у нас

На този фон обаче намаляват желаещите за имунизация в Пловдивско. За вчера те са едва 646 души, или почти двойно по-малко от новозаразените.

Според експертите от Регионалната здравна инспекция тенденцията е изключително тревожна. Те отново призова хората да се ваксинират, защото това е единственият начин за справяне с пандемията.