С настъпването на летните месеци и високите температури се увеличава приемът на студена вода и всякакви напитки за разхлаждане. Експерти от Германия обаче твърдят, че човек не трябва да набляга на студените напитки, а напротив да се стреми към консумация на вода със стайна температура. В защита на това тяхно твърдение учените предлагат шест причини, поради които не трябва да се пие студена вода в летните жарки дни.

1. Нарушава храносмилателния процес
Консумирането на студена вода или вода с лед влияе неблагоприятно на храносмилателния процес, тъй като предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това може значително да забави храносмилането, а при неправилно усвояване на храната, нутриентите губят своите качества и не се абсорбират от организма.

Повечето хора вярват, че горят по-голямо количество калории, пиейки ледена вода. Но не е ли по-важно за тялото храносмилателната система да функционира правилно? Хиляди са начините за изгаряне на повече калории и сваляне на излишните килограми, които не водят до отслабване на жизнените функции на човешкия организъм.

2. Възпрепятства усвояването на хранителни вещества
Средната температура на човешкото тяло обикновено варира между 36,5 и 37,2 градуса, но при консумиране на много студена напитка, тялото започва да изразходва енергия, за да се стабилизира температурния баланс. Именно тази енергия може да се използва за смилането и усвояването на хранителните вещества. При пиене на студена вода организмът не може да запази необходимите му вещества, поети с храната.

3. Предизвиква болка в гърлото
Приемането на студена вода може да доведе до натрупване на излишна слуз по дихателните пътища. При увеличаване на този слой се появява риск от затруднено дишане и развитие на различни инфекции, а това може да предизвика появата на болка в гърлото.

4. Забавя нормалния ритъм на сърцето
Пиенето на ледена вода забавя сърдечния ритъм. Според изследвания студената вода стимулира блуждаещия нерв. Това е 10-ият черепно-мозъчен нерв (вагус), който се явява важна част от автономната нервна система, контролираща неволните действия на тялото. Ниската температура на ледената вода допълнително стимулира функцията на блуждаещия нерв, което води до понижаване на сърдечната честота и забавяне на пулса, а това може да е много опасно за здравето и живота на човек.

5. Възпрепятства хидратацията на организма
Консумацията на студени течности през горещите летни дни води до свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна пречи на притока на кръв до тъканите и органите и по този начин се възпрепятства хидратацията на тялото.

6. Отслабва имунната система
Студената вода не се препоръчва дори и след приключване на храненето, тъй като тя отслабва функциите на имунната система и увеличава вероятността човек да се разболее от обикновена настинка и грип.

Ако човек изгради навик за пиене на топла вода или такава със стайна температура, ще допринесе за здравословното състояние на тялото си. Наред с многото здравословни ползи, топлата вода премахва всякаква тежест по време и след хранене, тъй като храносмилателната система работи по-добре.

Някои хора, които пият редовно топла вода, дори са на мнение, че този техен навик е довел до понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на апетита и чувството за непрестанен глад.