Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Три са най-разпространените му форми – А, В и С.

Вирусният хепатит е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Близо милион и половина загиват от хепатит всяка година.

Хепатит В и хепатит С причиняват два от три смъртни случая от рак на черния дроб по целия свят. В световен мащаб 90% от хората, живеещи с хепатит В и 80%, oт живеещите с хепатит С, не знаят, че са инфектирани.

15-20% от пациентите с хепатит С се излекуват сами, благодарение на собствената имунна система. При останалите заболяването преминава в хронично. При 20% от хронично болните се развива цироза или рак на черния дроб.

Хепатит В е 100 пъти по-заразен от ХИВ. Според Световната здравна организация с хепатит С са заразени около 3% от населението на планетата.

Взети заедно хепатит В и С убиват приблизително 1 милион души годишно. Предават се по кръвен път и с телесни течности. Данните за заболеваемостта у нас показват, че над 450 000 са засегнатите от хроничен хепатит В, което прави над 5% и страната е сред рисковите зони на болестта.

Голяма част от болните не знаят, че са болни поради безсимптомното протичане и разбират съвсем случайно. В България над 100 000 са хронично болните от хепатит С. По света те са около 170 милиона.