Опасността от зараза с коронавирус по време на полет е твърде сериозна. Специалисти смятат, че правилата на Еврокомисията за дистанция и защита във въздухоплаването са недостатъчни.

Според правилата, въведени от Европейската комисия, при пътуванията със самолет е задължително носенето на маски и спазването на дистанция, припомня "Дойче веле". Във връзка с това изискване авиокомпаниите са длъжни да оставят средните места в самолетите празни или да оставят свободен всеки втори ред.

В същото време обаче бе казано, че авиокомпаниите трябва да се придържат към тези правила само дотолкова, доколкото го позволява броят на пътниците. Ако полетът се запълни изцяло, изискванията за поддържане на дистанция на борда отпадат.

Проучванията на германското телевизионно предаване „Report Mainz" междувременно показват, че в последните дни от германски летища са потеглили множество изцяло запълнени самолети, в които не е била осигурена никаква дистанция. По време на продължителните пътувания разстоянието между пасажерите не е било повече от 50 сантиметра, а при качванията и слизанията те са били плътно един до друг.

"Твърде опасно“

В своя позиция Федералният съюз на германското въздухоплаване беше съобщило, че рискът от зараза в самолета е „изключително нисък“. Това се дължало на носенето на маски и на специалните филтри, пречистващи въздуха на борда.

Американският учен Кингян Чен обаче смята, че тези твърдения за заблуждаващи. Той е направил детайлни изследвания и стига до извода, че пълните самолети са „твърде опасни“.Пред германските журналисти той казва следното: „Нашите проучвания показват, че капчиците и аерозолните частици могат да циркулират до четири минути из въздуха на самолетната кабина, преди да бъдат филтрирани от климатичната инсталация.“

Най-опасно е местонахождението до някой болен пътник, който киха и кашля. Според Чен взетите от ЕК мерки не са достатъчни: „Авиокомпаниите или трябва да оставят средните седалки празни, или да осигуряват на пътниците маски с достатъчно висока защита (FFP2)."

Епидемиологът Тимо Улрих също подлага на критика факта, че ЕК допуска използването на еднократни медицински маски или на лично ушити маски като заместител на поддържането на физическа дистанция. „Ако един болен пасажер кашля в маската, под влияние на налягането в самолетната кабина капчиците могат да летят във всички посоки, включително и встрани - тоест към седящите в съседство.“ И той настоява авиокомпаниите да предоставят маски FFP2 или пък да оставят средните седалки свободни.

Изчисленията на експерта по въздушното движение Дитер Шолц сочат, че свободната средна седалка намалява десет пъти риска от зараза. И той е на мнението, че мерките, взети от ЕК и авиокомпаниите, не са достатъчни. „Така по никакъв начин не биха могли да се предотвратят заразите в самолетите. Авиокомпаниите лъжат, без да се срамуват.“

Европейската комисия признава, че има риск

От своя страна ЕК признава, че заразяването чрез разпръскваните при кашляне и кихане капчици от съседни пътници в самолета е възможно. „Искаме да намалим риска, но не можем да го елиминираме“, гласи позицията на говорител на Комисията.

Евродепутатът Исмаил Ертуд, член на транспортната комисия в Европарламента, подлага на критика директивата на ЕС за самолетните пътувания: „Това, което е направено, не е достатъчно. В Европейския парламент трябва да се опитаме да конкретизираме препоръките".