Летовници от морето масово се прибират в Пловдив с различни инфекции, повечето от групата на ентеровирусите. Т.нар. летен грип върлува и в града. Повечето пациенти са със стомашно-чревни неразположения, които протичат с висока температура – около 38.5 градуса, отпадналост, диария и повръщане, ставни болки. Част от симптомите съвпадат с тези при COVID-19, което притеснява хората.  

 „Ентеровирусните инфекции се предават по фекално-орален и по въздушно-капков път и са характерни за топлото време”, обясняват медиците. Обикновено симптомите продължават от 3-4 дни до седмица. Инфекцията започва бързо, неочаквано обикновен с повишаване на телесната температура. Добре е да се остане вкъщи с по-лек режим на хранене и с повече течности - вода или плодови сокове. Температурата обикновено започва да спада на втория ден. Посещението при джипито е препоръчително, особено за децата, за да се предотврати обезводняване.

„Нека хората не бързат веднага да си правят PCR тест за коронавирус. Съвсем нормално е, по това време на годината има различни „летни вируси”. Нищо необичайно”, казват личните лекари.   

Лечението е симптоматично и включва температуропонижаващи средства, антиеметични препарати, средства против обезводняване и др. Замърсени храна, вода и прибори обикновено са сред основните причинители на стомашно-чревните инфекции, особено по морето. Ако се консумира недобре съхранена храна от животински произход, това крие риск и от зараза със салмонела, предупреждават здравните власти.

Бактериите се предават и чрез мръсни ръце, затова те трябва да се мият по няколко пъти на ден обилно със сапун и течаща вода. Лекарите съветват също да се избягват заведения за хранене със съмнителна хигиена, както и контакт с болни.