Ново научно изпитването ще разгледа имунните отговори на хора, които са получили дози от две различни ваксини срещу Covid-19. Проучването, оценяващо ползите от смесването на препарати, ще бъде разширено, за да включи и проби Moderna и Novavax.

Проучването Com-Cov, ръководено от Оксфордския университет, изследва имунните отговори на доброволци, получили първа доза от ваксината AstraZeneca, последвана от Pfizer и обратно. Допълнителното проучване ще има за цел да наеме възрастни над 50 години, които са получили първата си доза през последните осем до 12 седмици.

Доброволците, които са получили или доза AstraZeneca, или Pfizer, ще бъдат разпределени на случаен принцип, за да получат или същата ваксина за втория им удар, или доза от ваксините Moderna или Novavax.

Изследователите ще търсят нежелани реакции и реакциите на имунната система към тези нови комбинации от ваксини. Изпитването не е предназначено да покаже дали ваксините са ефективни за предотвратяване на заболяването.

Университетът в Оксфорд заяви, че целта на проучването е да покаже, че смесването не е значително по-лошо от получаването на една и съща ваксина. Оттам ще сравняват отговорите на имунната система със „златните“ стандарти, съобщени в предишни клинични изпитвания на всяка ваксина.

Ако проучването покаже обещаващи резултати, регулаторите официално ще оценят безопасността и ефикасността на всеки нов режим на ваксинация, преди той да бъде въведен за пациентите.

 „Фокусът както на това, така и на оригиналното проучване Com-Cov е да се изследва дали многобройните налични ваксини COVID-19 да се използва по-гъвкаво, като за първата и втората доза се използват различни ваксини. Ако успеем да покажем, че тези смесени схеми генерират имунен отговор, който е толкова добър, колкото стандартните схеми, и без значително увеличаване на ваксиналните реакции, това потенциално ще позволи на повече хора да завършат курса си на имунизация COVID-19 по-бързо“ , споделя Матю Снейп, доцент по педиатрия и ваксинология в Университета в Оксфорд и главен изследовател на проучването.

Резултатите от първоначалното проучване на Com-Cov, започнало през февруари, се очакват след около седмица. В него участваха 830 участници, наети в осем обекта.