Той е Итън Лендънбърг - 18-годишен тийнейджър от Охайо, който решава да прекрачи волята на майка си и да направи онова, което иска.

Дотук нищо необичайно - един малък тийнейджърски бунт. Но бунтът на Итън се превърща в глас на цялото общество, застанало срещу върлите антиваксъри в САЩ.

Итън расте без ваксина срещу тетанус, без ваксина срещу детски паралич или пък морбили. Не го ваксинират дори против грип, защото майка му е противник на ваксините - нещо, станало изключително модерно през последните години, включително и на наша територия.

Само през последния месец у нас се появиха случаи на болни от морбили, като според статистика на Министерство на здравеопазването регистрираните вече са 66. По-голямата част от тях са деца, като най-голям брой попадат във възрастовата група 1-4 години. От всички 66 случая 74% са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации.

Заради антивакс вълната в цял свят се появиха и огнища на морбили в САЩ, Франция, Бразилия, Украйна.

През декември Итън Лендънбърг решава да не уважи забраната на майка си и сам отива на лекар, за да бъде ваксиниран.

Действие, което му печели покана в американския Конгрес. В САЩ тече усилена дискусия между експерти и хора на изборни длъжности по въпроса за хората, отказващи да се ваксинират.

Само за няколко седмици действието на Итън го превръща от обикновен 18-годишен младеж в герой.

Итън започнал постепенно да разбира, че майка му живее в информационно затъмнение. Информацията, която трупала за ваксините, получавала от църквата, от антивакс групи в нета, но не и от медицински организации. Заинтригувал го фактът, че много хора не са съгласни с вижданията на майка му и решил сам да потърси информация в американските здравни служби, научни издания, организации за обществено здраве.

Когато показал обаче на майка си научна статия, в която пишело, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола не причинява аутизъм, тя му отговорила: "Това е, което искат да вярваш".

Голям брой ваксини на теория са задължителни в САЩ, за да можеш да ходиш на училище. 48 от общо 50-те щата обаче разрешават да не се правят ваксини по "лични", "философски" или "религиозни" причини. Сред тях е и щатът на Итън - Охайо. И въпреки това дори училищното ръководство в учебното заведение на Итън започнали да възприемат 18-годишното момче като "заплаха за здравето" в образователната институция.

Всъщност Итън, който живее с баща си и мечтае да стане пастор, е дълбоко убеден, че майка му не цели нищо лошо, като се противопоставя на ваксините. Според него вината е на уебсайтовете и социалните мрежи, от които тя се информира и които разпространяват "анекдоти", вместо сериозни проучвания.

"Хората всъщност не се влияят от числа и данни. Майка ми защитаваше позицията си с аргумента, че познава хора и е станала свидетел на лични истории. Корелативната връзка обаче не е причинно-следствена връзка", каза Итън пред Конгреса.

Според него на личните истории трябва да бъде даван отговор със също толкова лични истории за смъртни случаи и усложнения на инфекциозни заболявания, срещу които съществуват ваксини.

"Ако убедим родителите, че децата им са в опасност, ще успеем по-лесно да променим мнението им", заяви Итън, цитиран от "Гардиън".

Пловдивски лекар: Скоро българчета ще умират от туберкулоза и дифтерияПродължат ли антиваксърските настроения, това ще се случи - ваксината не е причинител на заболяване, категоричен е д-р Калайджиев

Ваксината срещу морбили, заушки и рубеола не причинява аутизъм!Учени от Дания опровергаха конспирациите около имунизирането

Експерти: Обсадени сме от морбили, не водете бебетата в чужбина!3 000 са заразените в Сърбия, три деца умряха в Македония, бум има и в Румъния

Увеличават се случаите на коклюш в Пловдив заради отказа от ваксиниЛечението е с антибиотик, детето задължително трябва да бъде хоспитализирано