Не водете новородените в чужбина и спрете контактите им с външни лица. Това призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на извънреден брифинг заради епидемията от морбили. В него участваха също главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и, изпълнителният директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" проф. д-р Татяна Червенякова.

„ В момента ние се намираме във война с морбили, вирусът циркулира в България. Държавата е предприела всички необходими мерки, има осигурени ваксини, извършват се извънредни имунизации, оттук нататък зависи от родителите”, каза д-р Ангел Кунчев, пише dir.bg.

В момента случаите на морбили у нас са 51, като най-новите заразени са 5-годишно момче от Разлог и 2-годишно момиче от град Белица. И двете деца са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград. Издирените контактни лица са 439, а обхванати с ваксина са 234 контактни и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили. Продължават проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата относно имунизационния статус на децата, както и издирването на контактните лица на хоспитализирани деца.

Засегнатите области са общо четири: Благоевград - 40 заболели, София-град - 7, София-област - 3, Варна - 1. По възраст заболелите са разпредени както следва: до 1 г. - 10; от 1-4 г. - 24; от  5-9 г. - 6; от 10-14 г. - 2; от 15-19 г. - 3; от 20-24 г. - 1; от 25-29 г. - 2; от 35-39 г. - 2, над 40 г. - 1.

Справка от последните години, сочи че през 2014-2015 година не е имало регистрирани болни от морбили у нас, на следващата година има един случай, докато през 2017 г. стигат 165 като взривът е в пловдивския квартал"Столипиново", после се пренася в Пазарджик и в Монтана. Тогава успяхме да овладеем ситуацията и епидемията беше спряна, защото се оказа добра имунологичната картина, коментира д-р Кунчев.

През 2018 г. болните от морбили достигат 13 души, а сега, само за два месеца, са вече 51, като само трима от тях са с непълен имунизационен статус, останалите изобщо не са били имунизирани.

Експертите са категорични, че ваксинацията срещу морбили е единственият изход за спиране на епидемията. А това е възможно при 95% покритие на имунизацията. При първия прием на ваксината покритието у нас достига до 93-94%, но при втория прием имаме 85-86-90%.

"В момента Националната референтна лаборатория към Националния център по паразитни и заразни болести, лабораторно проверява всеки докладван за съмнение от регионалните здравни инспекции случай на морбили извън благоевградското огнище. Изключително важно е тази ангажираността на лекарите и здравните структури, за да реагираме още при първите случаи. Гражданите трябва да знаят, че най-уязвими са неваксинираните деца до 13-месечна възраст и най-вече тези между 6 и 13 месеца, при които намалява предаваната от майката на плода защита", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината не може да се постави преди навършени 13 месеца на детето, припомни той. 

 "Когато миналата година казах, че децата не трябва да се водят в чужбина заради епидемия от морбили, ми звъняха да ме питат дали не може все пак да пътуват, че имали ваучери. Като че ли ще получат индулгенция", коментира той по повод на призива си бебетата да не бъдат водени зад граница.

Като друг проблем в психологията на българина е и като се върне от чужбина веднага да тръгне по роднини и ако е заразен, вирусът плъзва. А симптоматиката на болестта не винаги дава категорична диагноза за болестта. Само лабораторният случай може да даде категоричен отговор, коментира още проф. Кантарджиев.

Застрашени от морбили са и родените преди 1967 г., защото не са имунизирани, но по думите на Кантарджиев, повечето 60-годишни вече са прекарали болестта, така че имат имунитет.

В Македония има над 200 регистрирани случаи на заразени и 3 смъртни случаи на деца, в Сърбия заразените са над 3000. Броят на болните в Румъния също е голям. Това са изключително рискови страни за новородените, предупредиха експертите.

Ескалацията на морбили в Европа се наблюдава през последните три години. Започнала е с отделни взривове в Украйна, след което са я последвали Румъния, Франция, Италия, Гърция, а след това и Македония, припомни д-р Кунчев.  През 2016 г. заразените с морбили в Европа са били 5273, през 2017 г. - 25 863, а през 2018 г. - 82 576. В България през миналата година случаите на морбили са били 13, а през 2017 г. - над сто. Най-много смъртни случаи е имало в Румъния и Гърция.

По отношение на т. нар. антиваксъри Кунчев заяви, че не приема спекулацията, че ваксините често пъти дават нежелани реакции.

"Точно обратното - най-малък е броят на съобщените нежелани реакции именно при ваксините. Освен това страната ни е изключително либерална по отношение съобщаването на нежелани реакции. Има работещ механизъм за съобщаването - на страницата на ИАЛ всеки гражданин и всяко медицинско лице могат да докладват при съмнение за нежелана реакция към лекарствен продукт. Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции, болшинството от които са т. нар. преходни реакции - повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината. Важно е да се знае, че 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани срещу заболяването лица, разболява 95 от тях", посочи доц. д-р Кунчев.

От здравното министерство отчетоха още, че при извършени над 16 000 проверки за пропуснати ваксини през миналата година, инспекторите са съставили 112 наказателни акта. Експертите обаче са категорични, че тези глоби от 50 и 100 лева не решават проблема. Най-сигурната мярка е ваксинацията и там, където е пропусната, трябва да бъде извършена. Вваксината е безплатна.

По отношение развитието на имунизационния календар доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че Експертният съвет по имунопрофилактика е взел решение: чрез Националната програма за грип от следващия сезон да бъде осигурен безплатен достъп до ваксина срещу грип за всички желаещи хора над 65 години; да се намалят приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3; да се промени схемата на прием за пневмококова ваксина - от 4 на 3; да се въведе още една реимунизация срещу коклюш в по-висока възраст, както и да се въведе препоръчителна ваксина срещу варицела, която чрез национална програма да се поставя безплатно на желаещите.