Пчелният восък е уникален природен продукт, който отдавна се използва в козметиката като подмладяващо, подхранващо, почистващо, омекотяващо и защитно средство за кожата.

Той влиза в състава на много маски за лице, които можем да си правим лесно у дома. Резултатът бързо става видим - петна и акне изчезват, кожата става по-мека, гладка, млада и сияйна.

При подготовката на маската пчелният восък не трябва да се разтопява в железни, чугунени, медни съдове. Ползват се такива от неръждаема стомана, алуминий, емайлирани или дървени.

Восъкът трябва да се нагрява на водна баня върху много бавен огън и се бърка постоянно.

А ето и рецепта за една лесна маска: 10 грама пчелен восък, 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица нишесте.

Восъкът се разтапя на водна баня, добавят се постепенно и с бъркане и останалите съставки. Нанася се на почистено лице, без клепачите. Стои 30-40 минути, след това се изплаква с хладка вода. 

Ако не използвате цялото получено количество, може да го приберете в чист и сух малък стъклен буркан. Преди повторна употреба, затоплете леко бурканчето със съдържанието в по-голям съд с топла вода за няколко минути.

Маската може да се направи и без нишесте и тогава може да се ползва и като нощен крем.