Как се къпе бебето, как се храни правилно, какви грижи трябва да се полагат за кожата на новороденото? Това са част от въпросите, на които ще отговарят социалните работници от Център за обществена подкрепа „За деца и родители” и лекари от УМБАЛ "Пловдив" на 27 юни. Лекцията за бъдещи и настоящи майки и татковци е безплатна и ще се проведе в Неонатологията на лечебното заведение.

За инициативата и грешките, които младите родители допускат, TrafficNews разговаря със Стела Александрова, социален работник в Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив, и Цветелина Ганева, старши експерт „Ранно детско развитие“ в същия център. 

- Подготвяте безплатна лекция за бъдещи родители в "УМБАЛ „Пловдив”. Какви теми ще дискутирате? 

- Курсът за родителски умения се нарича „Първи грижи за новороденото“ и се организира от ЦОП "За деца и родители" към фондация За Нашите Деца, съвместно с УМБАЛ Пловдив. Провежда се за трети път тази година, като до момента общият брой на участниците е 46. Бъдещите майки могат да бъдат придружавани от своя партньор, приятелка или друг близък.  

Лектор е д-р Диана Аргирова, която е неонатолог и педиатър, завеждащ отделението по неонатология в УМБАЛ Пловдив, с дългогодишен стаж в областта. Курсът протича с кратка лекционна част, която въвежда бъдещите родители във физиологията и нуждите на новороденото. Тя е много интересна, тъй като дава възможност да си отговорим на въпросите, които след раждането на бебчето си задава всеки родител - „Това нормално ли е“?, „А това“? След лекцията следва и практическа част и дискусия. Д-р Аргирова демонстрира грижите за хигиената на новороденото, подходящите дрехи, грижата за едно от най-големите притеснения на бъдещите родители - пъпчето. Като много интересен момент се откроява демонстрационната част, а именно как се къпе новородено. Д-р Аргирова дава ясни насоки за това, с усмивка и търпение показва как да изкъпем бебето, да го преоблечем, а родителите имат възможността да пробват и сами да преоблекат куклите ни.

- Защо е важно да се кърми и как една майка да се ориентира в множеството взаимно изключващи се теории за храненето, които се разпространяват по форумите в интернет?

- Кърмата е най-подходящата храна за новороденото, тъй като тя се приспособява към нуждите на детето. Количеството й също. Кърмата съдържа всички необходими хранителни вещества, които са необходими за здравсловното развитие и живот на бебето. Добре е родителите да имат предвид, че това понякога е труден процес, но не и невъзможен. В курса, д-р Аргирова изчерпателно разяснява за процеса на кърмене и отговаря на всички родителски въпроси, свързани с тази важна тема. Всеки родител има право да реши на кого да се довери - на специалиста или на съфорумците си.

- Спорен е въпросът да се дава ли вода на новороденото, или не. Какво е вашето мнение? 

- В тази област има много разнопосочни мнения и съвети. На този въпрос най- добре би отговорил педиатърът, който се грижи за здравето на вашето бебе. Всеки родител има право сам да прецени дали да даде вода или не. Ние, специалистите, винаги съветваме майките да се водят от съветите на педиатрите, т.к. те най-добре знаят кое е правилно и кое не.

- Как да се грижим за кожата на новороденото? 

- Важно е да знаем, че кожата на новороденото е един чувствителен орган, който дава индикации за здравето на нашето бебе. Затова е добре да се избере правилната козметика за бебето. На пазара в момента има много и разнообразни козметични продукти, затова отново е до избор и възможност на родителите, който да е съобразен с нуждата на бебето.

- Защо е важно бъдещите майки да ходят на „училище”, преди да посрещнат своето бебе?

За всяка жена това е изключителен момент, в който тя навлиза в непознати води. Когато бъдещите майки са положили усилия да научат повече и са направили необходимата подготовка, посрещането и запознаването с бебето е много по-ефективно и уникално. Тогава тревожността и страха, че няма да се справят, че не са добри майки, е намален или отсъства. Един такъв курс ги подготвя да приемат промяната по-лесно и да осигурят на своето бебе спокойни родители, уверени в грижите за него.

- Важно ли е да присъстват и татковците и защо?

Татковците са неизчерпаем ресурс за бъдещата майка. Хубаво е да присъстват, за да усетят какво ги очаква след появата на малкото човече и къде могат да отменят партньорката си. Важно е майката да усети подкрепа в тази изключително важна и нова роля в живота си, за да се чувства тя самата по-спокойна и уверена, за да може детето да расте в сигурна и спокойна семейна среда, още от самото начало. От опит можем да споделим, че виждаме все повече бъдещи татковци, които придружават партньорките си. Този факт може само да ни радва. Голяма част от тях също задават много въпроси, участват с интерес, вълнуват се при споделянето на важна информация, желаят да опитат да преоблекат новороденото-модел или да пробват да сменят памперса му.

- Това не е първото подобно обучение, което провеждате в УМБАЛ-Пловдив. Кои бяха най-често задаваните въпроси?

Всяка група от родители е различна, но като най-често задаваните въпроси може би се открояват тези, свързани с грижата за пъпчето, важността на кърменето, в какви позиции да кърмим бебето, как и кога да къпем новороденото, какви продукти и козметика да използваме за ежедневната грижа на детето. Винаги възникват въпроси и по други теми, обвързани с динамиката на групата и опита и познанията на участниците, но основно въпросите са в тази посока.

- Какви грешки най-често допускат младите родители?

Може би една от най-често срещаните грешки, които младите родители допускат, е да изпаднат в паника и да са непрестанно тревожни в присъствието на своето бебе. През първите дни съжителството с новородено може да бъде доста стресиращо за всеки родител. Особено ако е първо дете, страхът може да бъде огромен. Така те пропускат да се насладят на много от прекрасните моменти с малкия човек. При провеждането на курса, освен споделянето и дискутирането на всички най-важни неща, свързани с отглеждането и грижата за бебето, които е необходимо младите родители да знаят, ние наблягаме и на всички прекрасни моменти, които престоят заедно, не само на рисковете, които родителството крие. Опитваме се да насърчим бъдещите родители да се чустват по-уверени и спокойни, че ще се справят чудесно в грижите за новороденото.