Билковите чайове са страхотен начин за повишаване на имунитета, като не е задължително да се приемат горещи. Природата ни е дала толкова добри средства за справяне с грипа, затова не е необходимо да използваме само химически медикаменти. В България има толкова голям избор от билки. Това обясни д-р Анка Баева от Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) пред Радио "Фокус" – Варна.

Специалистът обясни, че грипната ваксина също е добър вариант, но вече е късно за поставянето й.

"Най-уязвими разбираемо са децата, възрастни хора и бременни на възраст над 65 години. Почти всички знаят, но първо трябва да се обличаме топло за сезона. Второто, което препоръчвам е да се ядат много плодове и зеленчуци, да се пият много течности. Спортът е задължителен ако искаме да сме здрави и да повишаваме имунитета си. В по-големи колективи ако видим, че има някой болен, той или трябва да се изолира, или трябва да се носят маски за предпазване от предаването чрез въздуха на вируса чрез малките капчици", каза още тя.

Обичайните симптоми на заболяването са висока температура, с хрема, кашлица и отпадналост. Тези симптоми са характерни и за грипа, и за останалите простудни заболявания, които не се причиняват от грипни вируси. Сред тях са парагрипът, аденовирусите и така нататък.

Тъй като болестта атакува и учениците, някои области у нас обявиха грипна ваканция. От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

От днес е обявена грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Отменени са учебните занятия във всички училища от област Монтана, както и в 21 от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил. Поради висока заболеваемост на учениците в 3 училища в област Бургас и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра също са отменени учебните занятия. В ДГ "Мир" в с. Дунавци, Видинска област, също не се провеждат занимания днес.

Обявиха грипна ваканция в София, епидемията завладя и Велико ТърновоМОН обяви общините, в които е преустановен учебния процес