Проктологът и онкологът Елена Смирнова заяви, че един от най-често срещаните въпроси на пациентите се отнася до прочистването на организма от токсини.

По-специално хората питат как да се отърват от натрупаните токсини в черния дроб и червата. В същото време мнозина, без предварителна консултация със специалисти, започват да практикуват клизми, провеждат хидроколонотерапия, приемат диуретици и лаксативи.

Лекарят вярва, че всички тези процедури могат само да навредят, тъй като намаляват чревната подвижност, измиват минералите (калций, калий, магнезий, натрий) и причиняват други нарушения. В резултат на това нервната система страда, а след това и всичко останало.

Специалистът допълни, че след почистване на тялото има усещане за лекота. И това често се възприема като положителен ефект.

"Но това свършва. Всички клизми, супозитории и лаксативи не решават основният проблем не се решават “, предупреди лекарят.

Елена Смирнова отбеляза също, че има много фактори, които допринасят за развитието на опасни - вирусни, генетични, автоимунни - заболявания, но сред тях няма "натрупване на токсини в организма".

Аз съм против всякакви „чистки“. Искате алтернатива на „отстраняването на шлаки“? Това е правилна диета с достатъчно зеленчуци и плодове, плюс висококачествен протеин - постно месо и риба, съветва лекарят.