Барокамерата в УМБАЛ „Свети Георги“ помогна на млад мъж след тежка операция. Пациентът бил приет в Клиниката по изгаряния на лечебното завадение с множество рани по цялото тяло. След като приключило лечението, специалистите му препоръчали новата хипербарна кислородотерапия за по-бързо въстановяване. „Раните започнаха да се затварят много по-бързо, отколкото очакваше. След десет процедури, мъжът беше толкова възхитен от камерата, че ни се обадиха негови познати и роднини, които искат да опитат терапията“, разказва пред TrafficNews.bg Марин Узунов, оператор и организатор на барокамерата. По наблюденията му, терапията е имала подобен ефект при почти всички пациенти и помага при различни заболявания.

Какво представлява кислородотерапията? Пловдивска болница я извършва промоционално СНИМКИКак действа кислородът приет под налягане?

Болницата е наела барокамерата от фирма, в която Лилия Кондева е управител. Лилия започва практика с направената от нея и съпруга ѝ първа барокамера в Пазарджик с цел да помогнат на сина си Емил, болен от аутизъм. Следва втора барокамера в Пловдив, където родители от цялата страна започват до водят децата си за лечение. Преди четири месеца е изграден и Хипербарен център OxyOne и най-голямото лечебно заведение в Южна България също започва да предлага хипербарната кислородотерапия.

 „Всяка една сериозна болница трябва да има барокамера и управлението на УМБАЛ „Свети Георги” разбира тази необходимост, защото терапията с барокамера може да направи неща, които трудно би могла да направи каквато и да била друга терапия”, казва Лилия Кондева. Специалистите в болницата са преминали обучение и вече активно използват барокамерата за основна или съпътстваща терапия за своите пациенти.

„Ние със съпруга ми сме се насочили основно към децата с аутизъм, към децата с проблеми в развитието. Тук, в болницата обаче, могат да поемат останалата част от спектъра, в който барокамерата би могла да бъде полезна”, допълва Кондева.

Хипербарната кислородотерапия (ХБОТ) доставя кислород с повишено атмосферно налягане в тялото на човек за лечение на различни травми. Според научните изследвания и проучвания от специалисти по този въпрос кислородът под налягане работи като лекарство за лечение на основните процеси, които са общи за много остри и хронични заболявания. Чрез обработката на тези процеси се лекуват и заболяванията.

„Може би най-голямата сила на барокамерата е възстановяване след операции. Справя се отлично с всякакъв вид травми и наранявания, с изгаряния, възстановяване след тежки състезания”, посочва Кондева.  

Барокамерата помага за засилване на имунитета, от 5 до 10 процедури напролет и наесен помагат на децата да са жизнени и здрави. Справя се прекрасно с мигрените. „Познавам хора, които са идвали при нас с превръзка на очите, защото не могат да гледат дневна светлина и след няколко процедури са имали огромно подобрение“, посочва Лилия.

Терапията се прилага като изключително ефикасна, допълваща терапия при травматични увреждания като Кръш синдром, травми на периферните нерви, разкъсни, прободни и огнестрелни рани, фрактури на костите, травматични ампутации и реимплантации на крайниците, остеонекроза, ревматоиден артрит, тежки черепно-мозъчни травми, увреждания на гръбначния стълб, ухапвания от змии и паяци.

Барокамерата е подходяща и при различни инфекции. Приложима е в сърдечносъдовата хирургия. Подходяща е при множествена склероза, миокарден инфаркт, остри и хронични увреждания на периферните съдове, анемия, псориазис, язви на стомаха и дванадесетопръстника, възстановяване след инсулт, късни последствия от травми на главата.

Престоят в барокамера често се използва и с разкрасителни цели.

„Преди две години в Пазарджик имаше пожар и огнеборците се натровиха. Ако УМБАЛ „Свети Георги“ тогава имаха барокамерата, биха могли да ги възстановят много бързо, защото това е основна терапия при интоксикация. По този начин се изчиства организмът. След като бяха изписани от болницата, дойдоха при нас с ужасно главоболие, с нестабилност в двигателния апарат и само след пет посещения в барокамерата се възстановиха. Всъщност терапията помага при всякакъв вид натравяния. В Англия по този наин се лекуват наркомани“, казва Кондева. Пет процедури след раждане помагат за по-бързото възстановяване на организма. Препоръчват се също и преди зачеване, като в Западна Европа лекарите ги назначават преди инвитро.

Барокамерата е осемместна с два вида маски за различни терапии. Стандартната процедура е 1 час, но има заболявания, като аутизъм, при които се насрочва по-различна продължителност на престоя в барокамерата.

Хората, които страдат от клаустрофобия, не бива да се притесняват. Камерата е достатъчно широка. Снабдена е с две камери, които операторът наблюдава постоянно. В момента, в който някой се притесни или ушите му заглъхнат, може да натисне копчето до седалката. „Аз го виждам, обаждам се през интеркома, разговарят с него. Спирам подаването на кислород и налягането се изравнява. При необходимост можем да запонем и декомпресия, да изпуснем налягането в камерата и пациентът да си излезе и да дойде на следващия ден за нова терапия“, успокоява Марин Узунов.

По неговите наблюдения, когато влязат за първи път, повечето хора леко се стряскат, защото барокамерата прилича на подводница. Но веднага щом се настанят удобно и терапията започне, разбират, че няма нищо страшно. Успокояват се и дори се унасят от кислорода. „До момента нямаме пациент, който да е излязал притеснен, изплашен, или да е видял нещо страшно от терапията. Напротив – повечето хора се чувстват много добре, а на следващия ден идват доста позитивни“, отчита Узунов.

Взети са всички мерки за безопасност. На пациентите не се разрешава да влизат с мобилни телефони и апарати с батерии. Камерата пък е снабдена с противопожарна инсталация. Всяка една терапия на автоматизираната програма се визуализира и пациентът може да види в колко часа е започнала тя, какво атмосферно налягане му е пуснато, колко време е дишал кислород. Постоянно една от камерите вътре прави снимков материал как са се чувствали пациентите. Специални уреди измерват температурата, влажността на въздуха, колко кислород и възлероден диоксид има в средата. Ако по някаква причина захранването спре, може да се премине на ръчен режим на работа, като се подава кислород от крановете и се следи налягането на барометъра.

„Добре е първите пет процедури да са последователни, за да може пациентът да усети насищането на кислород в организма. Първата процедура за всички е малко странна, но след 2-3 посещения пациентите започват да усещат, че терапията е полезна за тях. Идват успокоени и виждат ефект“, категориен е операторът.

До края на януари терапията се предлага на промоционална цена от 35 лв. за едно посещение. Работното време на Хипербарния център на УМБАЛ „Свети Георги” е от 7:30 до 16:00 ч. всеки делничен ден, а записването на часове е на телефонен номер 0884 98 13 70.