Лабораториите не са готови за есенно-зимния сезон, когато ще се наложи много по-голямо тестване заради сезонните грипове. За това сигнализираха от сектора и допълниха, че ваксина за COVID-19 едва ли ще има преди март-април 2021 г., което означава, че октомври ще има тежки проблеми, коментира пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории.

Съветът му е още от сега да се създаде ясен механизъм как се движи пациентът в системата, да има улеснен достъп до диагностика – който липсва в момента и да се разширят правомощията на хората, които могат да изискват тестове, както и да се реши въпросът с плащането на тестовете.

„При нас нещата стоят неприятно. След началото на извънредното положение, когато имаше малко положителни проби за коронавирус, сега даваме по 15-20 на ден положителни проби“, обясни д-р Калъчев. Той потвърди, че частните лаборатории са спрели за част от хората да предлагат по-евтините тестове за едно семейство – т.нар. „групово тестване“. Причината е, че има големи затруднения в проследяване на положителните групи, когато става дума за едно семейство, на което му престои пътуване. Лабораториите обаче не са спрели груповото тестване за работодатели и за колективи.

„Защото ако имаме групово тестване по този метод и открием положителен пул, след това ние правим допълнително тестване на пет човека – на всеки поотделно. И отриваме кой е положителния и го даваме на РЗИ. Когато става дума за семейство обаче, имаме следната ситуация – семейството разбира ,че няма да ходи на екскурзия в Гърция, ние сме принудени да изискаме от тях да заплатят отделни тестове, а нямаме механизъм да ги накараме да направят това и после става така, че ги тестваме за сметка на лабораторията, за да открием кой е положителният“, обясни още медика.

Според д-р Калъчев би било добре в ситуация на епидемия Здравната каса да заплати повторното тестване, но това не се случва на практика в момента. А във връзка с получаването на два последователни теста на един и същи човек, които дават различни резултати, той допълни, че винаги имат съмнение по отношение на отрицателния резултат. „Положителните резултати винаги са свързани с вътрешна контрола на реакцията, но отрицателният резултат може да бъде фалшиво отрицателен по няколко причини - най-честата е неправилно взет или неправилно съхранен материал“.