Коронавирусът не е опасен за децата, опасен е за възрастните хора. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той даде пример с девет жени в последния месец на бременността (без да уточни в кой регион на света), които са заболели от вируса. С пневмония са били четири от тях, повечето са с намалени лимфоцити, но родили здрави деца, каза проф. Кантарджиев. Децата, родени от тези заразени майки, не са имали вирус нито в пъпната връв, нито в околоплодната течност

(Лимфоцитите са от три вида: Т клетки, В клетки и NK клетки. Първите два вида играят роля за придобития имунитет и откриват и унищожават чужди тела. NK клетките осъществяват вродения имунитет и задачата им е да откриват туморни и вирусни клетки и да защитават организма от тях - б.р.).

"Китай направи чудеса в обгрижване на болните. Младите хора правят инфекции на белия дроб, но без кръвта. Възрастния има редица предшестващи заболявания, каза проф. Кантарджиев. 

По думите му за пръв път сега броя на оздравелите (от коронавируса) е по-голям от броя на заболелите. Младите минават леко, но заразяват останалите. Хората, които се връщат от Китай или държави, където може да са били в контакт с тази инфекция, трябва да преминат карантина.

Културният човек се връща и на границата казва, къде е бил. Отива си в къщи и не контактува - това прави културният човек 14 дни без контакти, заяви проф. Кантарджиев.

Който няма личен лекар (след посещение в региона, където е разпространен коронавируса), трябва да бъде поет от РЗИ. "Възможно е бил си в Китай, идваш здрав, - на третия ден може да се разболееш, високата температура, болки в мускулите - затруднено дишане. Това заболяване е опасно за възрастните хора", повтори проф. Кантарджиев.

По думите му този вирус не издържа дълго време на повърхност, лесно се унищожава със спирта в тоалетните кърпички, всички дезинфектанти му действат.

България е първата държава на Балканите с перфектно работеща лаборатория, където може да се правят изследвания на вируса. Първи имахме тестовете за корона вирус, каза проф. Кантарджиев.