Може би обичате да почиствате тялото си със същия ароматен сапун, който използвате от дете, или не се чувствате чисти, без да се покриете с пяна, каквато само любимият ви душ-гел или измивна течност могат да направят. Всъщност, всеки начин на измиване има своите предимства и недостатъци. В случай, че търсите нещо екологично, което ефективно отстранява замърсяванията от кожата, сапунът е най-подходящ. Ако имате нужда от хидратация, по-сериозно ексфолиране или лечение на акне по време на къпане, измивната течност и душ-гелът могат да са по-добрият избор.

Измивна течност, сапун или душ-гел?

Всички почистващи кожата средства премахват замърсяванията. Разликите се крият в съставките и механизма на действие. Сапунът отстранява не само замърсявания, но и патогените от кожата. Измивната течност използва същия почистващ механизъм, но често има съставки, които помагат за облекчение на често срещани кожни заболявания като сухота, запушени пори и лющене. Душ-гелът има по-лека, по-малко хидратираща формула за измиване на тялото. Той не образува слой върху кожата по същия начин и основно я почиства, без да я подхранва с овлажняващи съставки.

Кога да използваме измивна течност и душ-гел?

При суха кожа

По-добре е да използвате измивна течност или душ-гел, ако забележите, че кожата ви е суха или се лющи след душ. Измивната течност съдържа хидратиращи съставки, предназначени да запечатат влагата в кожата.

При хронично кожно заболяване

При хронични кожни заболявания като розацея, псориазис и акне, се допитайте до дерматолог какво измивно средство да използвате под душа. Вероятно има душ-гел или измивна течност, подходящи точно за Вас. Дерматологът може също да ви насочи кои съставки да избягвате.

За по-добро ексфолиране

Душ-гелът и измивната течност често имат естествени или синтетични ексфолиращи съставки. Те се съдръжат и в сапуните, но често не са толкова фини, както в измивните течности. Препоръчва се измивната течност да се нанася и изплаква с помощта на мека кърпа или луфа, което помага за допълнително ексфолиране по време на къпане.

Кога е по-добре да използваме сапун?

По-щадящ е за околната среда

Сапунът е много по-екологичен, отколкото използването на душ-гел или измивна течност. Той е обикновено опакован в рециклируема опаковка. Микропластмасите в измивните течности са спорни (и в някои случаи напълно забранени) поради въздействието им върху околната среда. Сапунът обикновено не съдържа микропластмаса.

При определени алергии

Сапуните обикновено съдържа по-малко съставки, отколкото измивните течности и душ-гела. Те не се нуждаят от консерванти, което означава, че обикновено не съдържат парабени. Също така е по-лесно има много билкови, изцяло естествени сапуни, които са хипоалергенни.

Ефективност срещу бактерии 

Опасенията, че вредните бактерии могат да се размножават по повърхността на сапуна, бяха отхвърлени, след като проучвания показаха, че рискът от бактериално замърсяване чрез използване на общ сапун е съвсем малък. И все пак, препоръчително е да не споделяте личния си сапун с други членове на домакинството.

Кои съставки да търсим и избягваме в сапуна?

Глицеринът е почистващо средство на растителна основа, което може да запечата влагата в кожата, без да я изсушава. Естествени ексфолианти, като фино смлени черупки от черен орех, овесени ядки или смлени кайсиеви костилки, помагат за отстраняване на мъртвите клетки от кожата. Етерични масла, популярни в ароматизираните сапуни, са лимоновото, розовото масло, лавандулово масло и кедровото дърво. Овлажняващите масла, като кокосово масло, маслото от шеа и маслото от сладък бадем, имат допълнителни омекотяващи свойства.

Избягвайте силни антибактериални, като триклозан, който бе забранен в САЩ през 2016 г. Освен това парабените са химически консерванти, които удължават срока на годност на козметичните продукти и се смята, че могат да нарушат функциите на ендокринната система. В случай, че имате алергии, избягвайте продукти, съдържащи ароматизанти и парфюм.

Източник: Puls.bg