В сезона на вирусите, настинките и грипа малко хора успяват да се предпазят от зарази. Повечето от нас биват засегнати минимум от една настинка на сезон. Големият въпрос, когато усетите, че започвате да подсмърчате и ви дразни гърлото е дали да отидете на работа. Краткият отговор е „не“. При всички положения е най-добре да останете вкъщи, когато се почувствате зле, защото нещата могат да се усложнят, ако не дадете време за почивка на организма си.

Тъй като няма универсално лекарство, нито ваксина за вирусните инфекции и настинките, тялото се нуждае от качествено време за почивка, за да може имунната система да се справи с инфекцията. Тя обикновено трае между 7 и 10 дни, пише Az-jenata.bg.

Какво се случва в тялото, ако решите да отидете на работа болни?

Оздравяването се забавя

Когато имунната система е атакувана от вирус, тялото се нуждае от почивка и повече сън, за да се справи по-бързо с инфекцията. Не е случайно, че бабите ни казват да си лежим в леглото и да си почиваме, когато сме болни. Организмът наистина има нужда от тази почивка, за да не хаби ресурс и енергия за останалите ежедневни ангажименти, най-вече работните.

Сънят е жизненоважна част от оздравителните процеси в организма, включително при възстановяване от вирусни и респираторни инфекции. Пиенето на течности паралелно с почивката съкращава процеса на оздравяване.

По-малко продуктивни сте

Ако отидете на работа болни, няма нито да оздравеете по-бързо, нито да успеете да свършите работата си достатъчно добре. Хремата, кашлицата, високата температура и всички съпътстващи симптоми ще ви попречат да се съсредоточите и изпълните ангажиментите си по най-добрия начин. Ще се чувствате отпаднали, несъсредоточени, неконцентрирани, уморени, сякаш мозъкът ви е блокирал. Възможно е и да направите грешки, които в зависимост от спецификата на работата могат и да са сериозни или опасни.

Разпространявате бацили

Един не по-малко неприятен факт е, че отивайки болни на работа вие заразявате и колегите си. Това е една от най-често срещаните грешки, когато сме болни. Понякога не можем да си позволим „лукса“ да отсъстваме от работа, защото няма кой да ни замести, защото гоним крайни срокове или по някаква друга причина. Но от здравословна гледна точка пренебрегването на оздравителните процеси на организма може да ни извади от строя за още по-дълго време, а може да разболее и други хора, което да забави още повече работата на фирмата или компанията.