Пандемията от коронавируса набира скорост и вече в България има над 200 заразени. Все още светът се бори с болестта и търси решението за преборването ѝ. Въведоха се строги мерки в няколко страни, ограничиха се социалните контакти и пустите улици станаха честа гледка.

Според лекарите, симптомите на COVID-19 са подобни на обикновен грип, което усложнява още повече засичането му. Сред показателите са кашлица, тежест в гърдите, задух и висока температура. Именно последното се счита като най-важен симптом и това ни кара да се чудим кога точно трябва да се притесняваме за телесната си температура, пише Tialoto.bg.

Германският учен Карл Райнхолд Август Ундерлич установява през 1851 година, че нормалната човешка температура е 37°C. Той е считан за бащата на клиничната термометрия и наблюдава, че температурата зависи от редица фактори като пол и възраст. Затова решава, че е по-добре да обясни, че телесната температура не е точна величина, а варира при всеки различен човек.

Според медици, тялото не е с постоянна температура и тя се мени в зависимост от възраст, етап от деня и от активностите, които вършите. Затова те се спират на промеждутък от 36,1°C до 37,2°C, които описват като нормална телесна температура.

„Температурата варира при всеки човек. Затова в едно семейство един от членовете може да е винаги по-топъл от другите“, казва д-р Чалрз Брантли пред „Insider“. Той добавя, че това не означава, че сте болни и не бива да се притеснявате.

През 2017 година е проведено изследване между над 35 хиляди души, което е публикувано в британския Medical Journal. Резултатите показали, че средната телесна температура е била 36,6°C. Това е близо до откритието на Ундерлич, направено през 1851 година.

Друго проучване, направено през 2020 година от университета Станфорд, показва, че човешката температура намалява с около 0,003°C всяко десетилетие. Според учените, това се дължи на по-доброто здраве на човечеството и по-дългия живот на хората.

Разликата в температурата зависи и от пола и възрастта. Според изследване, жените имат по-ниски показатели от мъжете, а децата имат по-висока температура от възрастните. С напредването на годините, тялото започва да изстива и затова хората над 65-годишна възраст усещат повече студ от другите.

Д-р Чавапон Кидхирункул споделя, че тялото ни е значително по-студено през нощта и се затопля през деня. „Най-ниската ни температура е около 4-5 часа сутринта“, казва тя пред „Insider“. Повишаването на градусите се дължи на хормона кортизол, който е свързан със стреса. Друг фактор е храненето, след което тялото ни значително се затопля.

Кога имаме висока температура?

Високата температура е първият симптом на болест. Именно с това се свързва и COVID-19. Това означава, че тялото ви се бори с инфекцията и се опитва да се излекува. Често тя е придружена и от други фактори като треска, главоболие, умора, болки в тялото и изпотяване. Според лекари, високата температура започва от 38°C при възрастни. Ако имате чувството, че сте по-топли от обикновено, учените съветват да мерите температурата си няколко пъти на ден и да записвате резултатите. Това се прави, защото термометрите невинаги са точни, а и телесната ви температура може да варира през целия ден.

Ако сте били контактни с човек, болен от коронавирус и развиете висока температура, добре е да се свържете с личния си лекар по телефона и да обясните симптомите си. Той ще ви даде препоръки за по-нататъшно действие.