Кортизолът е хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези под контрола на адренокортикортропния хормон, който идва от хипофизата. За да бъде произведен кортизол, хипоталамусът изпраща сигнал до хипофизната жлеза, това става чрез освобождаване на вещество, наречено кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH). Кортикотропин-освобождаващият хормон стимулира хипофизната жлеза да освободи друг хормон в кръвта - адренокортикотропен хормон (ACTH).

Адренокортикотропнният хормон (ACTH) се придвижва през кръвния поток и кара надбъбречните жлези да произвеждат кортизол. След като надбъбречните жлези произведат достатъчно кортизол, хипоталамусът спира да освобождава кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH). Това се нарича хипоталамо-хипофизо-надбъбречна ос.

Кортизолът е най-известен с ролята си в отговора на стреса. При стресови обстоятелства хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос стимулира освобождаването на кортизол. Клетките по цялото тяло са осеяни с кортизолови рецептори, така че този хормон може да предизвика много почти незабавни реакции при заплаха. Те включват:

  • Ускорен сърдечен ритъм;
  • Повишаване на нивата на кръвната захар;
  • Бързо дишане;
  • Изострени сетива

Кортизолът подготвя тялото при екстремна ситуация или заплаха за живота, но това не е всичко, което прави този мощен хормон, той също:

  • Влияе на настроението;
  • Влияе върху храносмилането и метаболизма;
  • Помага на имунната система да функционира в отговор на заболяване или нараняване.

Какво общо има кортизолът със съня?

Сънят и реакцията на стрес споделят един и същ път - хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос. Когато нещо наруши функциите на оста, то може да наруши и циклите на сън.

 

Циркаден ритъм и кортизол

Цикълът сън-бодърстване следва циркаден ритъм (биологичния часовник на човек). На всеки 24 часа, приблизително синхронизирани с нощта и деня, тялото навлиза в период на сън, последван от период на събуждане. Производството на кортизол в тялото следва подобен циркаден ритъм.

Производството на кортизол пада до най-ниската си точка около полунощ. Той достига своя връх около час след като човек се събуди. За много хора пикът е около 9 сутринта.

В допълнение към циркадния цикъл, около 15 до 18 по-малки импулса на кортизол се освобождават през деня и нощта. Някои от тези по-малки освобождавания на кортизол съответстват на промени в циклите на съня на човек.

 

Кортизол и цикли на съня

Сънят не е стабилно състояние. Тялото преминава през различни етапи на сън всяка нощ.

NREM сънят (сънят с не-бързо движение на очите) има 3 етапа:

  • Етап 1. Този етап продължава няколко минути, докато човек преминава от будно състояние към сън;
  • Етап 2. Системите на тялото се отпускат допълнително, телесната температура спада и мозъчните вълни стават по-бавни. Човек прекарва около 50 процента от цикъла на съня си в тази фаза;
  • Етап 3. Тази фаза е известна още като „сън с бавни вълни“. Това е времето, когато пулсът, дишането и мозъчните вълни са най-бавни

REM сънят (сънят с бързо движение на очите) е частта от цикъла на сън, когато човек сънува ярки сънища.

Един цикъл на сън продължава около 90 минути и през това време човек преминава през тези четири етапа на съня.

По-голямата част от по-дълбокия сън с бавни вълни се случва през първата половина на нощта, докато REM сънят се случва повече през втората половина на нощта.

Учените са открили, че когато хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос е прекалено активна, това може да наруши циклите на сън, причинявайки:

  • Фрагментиран сън;
  • Безсъние;
  • Съкратено общо време за сън

Тези нарушения на съня могат да предизвикат по-нататъшен хаос върху хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос, нарушавайки производството на кортизол в тялото. Проучвания показват, че безсънието и други форми на лишаване от сън карат тялото да отделя повече кортизол през деня, вероятно в опит да стимулира бдителността.

 

Източник: Puls.bg