Всяко увреждане на бъбреците ще доведе до натрупване на вредни отпадъци в организма, като по този начин ще доведе до сериозни заболявания. Човек с увредени бъбреци трябва да положи всички усилия, за да подобри функционалността им.

Ето няколко полезни съвета, за да поддържате бъбреците си здрави.

Пийте вода

Най-важното правило за здраво тяло е да се пият много течности. А за здравия бъбрек пиенето на вода е много важно. Ако обаче имате бъбречно заболяване, трябва да спазвате препоръчаните от вашия лекар ограничения за приемане на течности.

Ограничаването на течностите е необходимо за пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност, тъй като тялото не е в състояние да отстрани излишната вода от тялото. Не се препоръчва никоя от напитките, съдържащи голямо количество захар, кофеин или протеин, пише Zdrave.to.

Придържайте се към здравословна диета

Балансираната диета, която включва всички витамини и минерали, е жизненоважна, за да поддържате бъбреците си в добра форма. Стойте далеч от твърде солени или мазни храни. Включете изобилие от плодове и зеленчуци в диетата си.

Диета с ниско съдържание на протеин е за предпочитане за хора с болни бъбреци, тъй като един нездравословен орган е по-малко вероятно да се справи с отделянето на отпадъци и токсини, произведени от протеина. Ограничете приема на животински протеинови храни като пиле, риба, месо, яйца, сирене, мляко и растителни протеинови храни като боб, ядки.

При болни бъбреци е необходимо да се намали количеството на фосфор, натрупващ се в кръвта. Това може да доведе до други медицински състояния. Трици, зърнени храни, овесени ядки, млечни продукти и леща са всички храни с високо съдържание на фосфор. Преминете към храни с по-ниско съдържание на фосфор, като пресни плодове, зеленчуци, царевица и ориз.

 Ограничете алкохола

Можете да пиете алкохол само умерено или е по-добре да се въздържате от него, като щадите бъбреците си. По-добре е да се консултирате с лекар относно целесъобразността и възможността за приемане на алкохол.

Ограничете натрия

Ако сте в начален стадий на бъбречно заболяване, важно е да ограничите количеството на натрий в диетата си, за да подобрите функцията им. Бъбреците ви не могат да премахнат излишния натрий и течности от тялото. Това може да доведе до високо кръвно налягане, което от своя страна води до влошаване на състоянието на бъбреците.

Готовите храни или бързите храни трябва да се избягват, тъй като съдържат излишък от този елемент. Когато купувате продукти, погледнете етикетите. Съдържанието на мазнини от 20 и повече процента означава, че това е храна с високо съдържание на натрий. Изберете храни с ниско съдържание на натрий и без сол.

Упражнявайте се редовно

Важно е да поддържате нормално тегло. Следователно, редовното спортуване е от съществено значение за цялостното ви здраве. Физическата активност помага да контролирате кръвното налягане и теглото си, като по този начин създавате условия за нормалното функциониране на бъбреците. Хората с хронично бъбречно заболяване трябва да се консултират с лекаря си преди започване на всяка тренировка.

Погрижете се за тялото си, не напрягайте бъбреците си с твърде много работа и стрес Генетиката на бъбречната недостатъчност е един от рисковите фактори.