FFP2 маските осигуряват изключително висока защита срещу заразяване с Ковид-19, стига да се носят по правилния начин. До това заключение стигат учените от института “Макс Планк” в Гьотинген, пише DW. 

Дори един заразен и един здрав човек да се срещнат отблизо в затворено пространство, опасността от заразяване дори след 20 минути е едва 1 промил, или 0,1 процента. А ако лицето е и ваксинирано, рискът е дори още по-нисък. Но за целта маската трябва да е поставена по коректен начин, заключва екипът на германския физик Еберхард Боденшац.

При неправилно поставена маска опасността от заразяване е около 4 процента - когато пластината в горната част на маската не притиска странично ноздрите под формата на W. 

"Носенето на маски в училищата е добра идея"

Учените изчисляват риска от инфекция чрез комбиниране на различни фактори, като размери на частиците, физическите процеси при издишване, различните видове предпазни маски и риска от вдишване на коронавируси. Изследванията на института „Макс Планк“ са много консервативни, “в ежедневието действителната вероятност от инфекция със сигурност е десет до сто пъти по-малка”, казва Боденшац.

Заключенията на екипа за ефективността на маските са в контраст с тези за опасността от заразяване при среща на двама души, които не носят маска. Ако в такава ситуация здрав човек стои на три метра от заразен човек за няколко минути, има много голяма вероятност да се инфектира, смятат учените. Боденшац подчертава: „Нашите резултати показват още веднъж, че носенето на маски в училищата, и като цяло, е добра идея “.

Ще продължим ли да носим маски и след пандемията?

До преди Ковид-19 носенето на маски на обществени места и в градския транспорт беше рядкост. Но след като в последните 2 години научихме колко ефективни са маските за предпазване не само от Ковид, но и от други заболявания, те могат да се превърнат в ежедневие. Миналата година грипна вълна нямаше. И макар да имаше много фактори за това, маските със сигурност допринесоха, пише “Мюнстерше цайтунг”. И за в бъдеще те могат да помогнат за прекъсване на веригите на заразяване - на работното място или в обществения транспорт.