Хранителните непоносимости, са сред най-честите причинители на физически неразположения, а с времето се превръщат и в главни виновници за редица заболявания и наднормено тегло. Ако спазвате хранителен режим и не сваляте или безпричинно качвате килограми отговорът е хранителна нетолерантност!

В днешно време много хора се оплакват от симптоми, които в един момент приемат за нещо нормално и за естествено последствие от остаряването. Почти всеки втори човек се оплаква от един или няколко от следните симптоми - подуване; болки в стомаха; оригване след консумацията на определени храни; газове; проблеми с регулярното посещение на тоалетната; целулит световъртеж, синузит, задържане на вода; тревога; депресия, некачествен сън или безсъния; невъзможност за концентрация; мигрени и промяна в настроението; липса на мотивация;суха кожа.

Заболявания, като артрит,синдромът на пропускливите черва, диабет болките в ставите са все по-широко разпространени и започват да засягат все повече хора.

Всички изброени по-горе симптоми, биха могли да се дължат на едно единствено нещо- хранителна непоносимост. Добрата новина в случая е, че ние имаме почти пълен контрол над храната, която ядем и стига да идентифицираме причината, можем да се погрижим и за решението.

Основни причини за хранителните непоносимости са:

- яденето на едни и същи храни всеки ден

- консерванти; оцветители

- прекалено бързото хранене, неспособност да храносмилате - прекалено ниски нива на стомашна киселина;

- недостатъчно производство на ензими,дисбаланс в чревната флора, прекалена консумация на антибиотици; обезболяващи и други хапчета, прекалено много стрес.

Ядейки едни и същи храни, почти гарантирано ще доведем до реакция на имунната система. Освен това разнообразието от нутриенти, които даваме на тялото си е ограничено, а това неминуемо води до здравословни последствия.

Всеки един от симптомите, при хранителните непоносимости, е породен от причини свързани с храненето-с качеството, количеството, начина на обработка и последващите каскадни реакции- отговор на организма.

Ако имате някой от изброените симптоми, но сте ги приели за нормално състояние, сега е време да премислите това и да се вгледате по-внимателно в храната си и да направите необходимите „фини настройки“, които да подобрят начина, по който се чувствате.

Във Пловдив повече от 10 години работи кабинет за тестване на непоносимост към храни. Апарат определя толерантноста на Вашия организъм към плодове, зеленчуци, месо, риба, варива, тестени и млечни продукти, зърнени култури, подсладители, подправки и сосове. В кабинета може да Ви бъде направен и InBody тест за измерване на телесните параметри.

Лазер център ВЕГА разполага с машина от ново поколение InBody, която прави цялостна оценка на моментното състояние на параметрите в тялото. Една от най-важните оценки за състоянието на телесните ни компоненти е разчетът на основните съставни части на човешкото тяло. Теглото ни се сумира от съотношението на количество вода, минерални вещества, протеини, мазнини. Въз основа на това бихме могли да преценим кое от тях да регулираме и как.

Специалист по хранене може да Ви изготви хранителен режим, ако сте с наднормено тегло или имате завишени нива на кръвна захар, холестерол или пикочна киселина. С Вега тест – тестът за поносимост към храни ще получите „инструментите“/ знанията/, които ще ви дадат свободата да оказвате съзнателно влияние върху начина, по който се чувствате и изглеждате.

Можете да си запишете час на:

032577799; 0894888244

е-mail: vegacenter@abv.bg