Грипът „Камбоджа”, който върлува в момента в страната, разболява предимно деца, отчитат семейните лекари. Както TrafficNews вече съобщи, от седмица кабинетите им са препълнени. Масово заболяването протича с температура - обикновено над 38 градуса, главоболие, болки в мускулите и ставите, понякога и в гърлото. Рядко се появява и хрема. Обикновено отминава в рамките на една седмица. Усложненията от този грипен вирус могат да доведат до пневмония или влошаване на съществуващо състояние, като астма.

Два вируса циркулират в Пловдив, пълнят кабинетите на джипитатаПри част от хората оплакванията съвпадат с грипа тип "Камбоджа"

„Най-засегнати са децата на възраст между 4 и 11 години. Не рядко обаче боледуват и пеленачета. Често децата вдигат много висока температура – над 39 градуса”, обясняват джипитата.

В детските градини в града пък масово отсъстват деца, тъй като са с грипоподобни симптоми. Някои от групите са останали наполовина. Има и отсъстващи ученици в училищата.

Лекарите обясняват, че за разлика от COVID-19, при който симптомите се появяват постепенно, характерно за грипа е острото начало и много бързо покачване на температурата.

При децата „Камбоджа” протича доста по-тежко отколкото при Омикрон. Възможно е да се появят усложнения след петия ден – възпаление на ушите, бронхит, пневмония, синузит. В този период, ако има съмнения за усложнения, трябва  се правят кръвни изследвания. В този случаи лекарите предписват антибиотици.

Въпреки рязкото увеличение на болните в Пловдив и областта, все още няма предпоставки за обявяване на грипна епидемия. Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести в периода от 14 до 20 март заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта е 61.83 на 10 000 души. Най-тежка е обстановката в Благоевград – 602.71 на 10 000, която бе и първата община у нас, обявила грипна епидемия. 277.60 на 10 000 са болните в Силистра. В повече от половината области пък заболеваемостта е над 100 на 10 000 - в Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Русе, София-град и София-област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.