Два вируса циркулират в Пловдив и пълнят кабинетите на джипитата. Някои от симптомите са подобни на тези при Омикрон, но тестът за COVID-19 е отрицателен. 

Част от пациентите се оплакват от неразположение, хрема, кашлица и температура, обясняват пред TrafficNews общопрактикуващи лекари. По техните наблюдения, засегнати са както възрастни, така и деца. Симптомите започват изведнъж, най-малките вдигат до 38 градуса температура.

При друга част от хората оплакванията съвпадат с грипа тип "Камбоджа". Заболяването протича с температура - обикновено над 38 градуса, с главоболие, болки в мускулите и ставите. Рядко се появява и хрема. Обикновено отминава в рамките на една седмица. Усложненията от този грипен вирус могат да доведат до пневмония или влошаване на съществуващо състояние, като астма.

Във връзка с рязкото повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип в четвъртък първа община у нас обяви епидемична обстановка. Става въпрос за Благоевград, където вече са забранени плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Очакванията на медиците са и в Пловдив да бъде обявена грипна епидемия. Много е вероятно това да стане още следващата седмица.