Германия преустановява рутинната употреба на ваксината Oxford-AstraZeneca срещу Covid-19 за хора на възраст под 60 години поради риск от редки кръвни съсиреци. Германският регулатор на лекарствата откри 31 случая на вид рядък кръвен съсирек сред близо 2,7 милиона души от имунизираните в Германия.  

По-рано Канада преустанови употребата й при хора под 55 години. АстраЗенека заяви, че международните регулаторни органи са установили, че ползите от нейния препарат надвишават значително рисковете. Оттам заявиха, че продължават да анализира своята база данни, за да се разбере "дали тези много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с тромбоцитопения, се срещат по-често, отколкото би могло да се очаква естествено при популация от милиони хора". 

„Ще продължим да работим с германските власти, за да отговорим на всички възникнали въпроси“, се добавя официално изявление на Оксфорд.  

Регулаторите на ЕС и Обединеното кралство подкрепиха ваксината след предишни предупредителни суспензии в Европа този месец. Европейската агенция по лекарствата и Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство подчертаха, че ползите от ваксината AstraZeneca продължават да надвишават риска от странични ефекти. 

Във Великобритания говорител на правителството заяви: "Ваксината АстраЗенека е безопасна, ефективна и вече е спасила хиляди животи в тази страна. Както каза независимият регулаторен орган на Обединеното кралство, когато хората бъдат призовани напред, те трябва да получат удара. Над 30 милиона души вече са получили първата си доза ваксина и ние сме на път да предложим игли на всички над 50 години и на всички възрастни до края на юли“.