Евтин антидепресант може да бъде следващото оръжие в борбата срещу COVID-19. Приемането на флувоксамин в първите дни след изявяването на симптоми на коронавирусна инфекция може да намали риска от влошаване и последваща хоспитализация. Това показват данните от проучване, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет“, съобщават от bTV. Данните показват, че 10-дневен курс на лечение е намалил риска от хоспитализация при 2/3 от участниците в проучването, а смъртните случаи са ограничени до под 10%.

Какво представлява флувоксиминът Флувоксамин обикновено се предписва на пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство. Препаратът повишава нивата на серотонин. „Антидепресантът потиска възпалението, предизвикано от COVID-19“, казва детският психиатър Анджела Райерсен от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Тя решава да тества флувоксамина за лечение на коронавирусна инфекция, докато разглежда медицинската документация от нейното боледуване в началото на пандемията. Докторът по инфекциозни заболявания и изследовател в Медицинския факултет на Университета на Минесота в Минеаполис Дейвид Булуер, посочва, че препаратът се предписва на пациенти от поне две десетилетия, има го във всяка една аптека в Съединените щати и струва 10$. Той уточнява, че ако флувоксаминът започне да се използва масово, това ще спести милиони на здравната система. Дава пример с друго лекарство, което се използва за лечение на коронавирус – молнупиравир. Петдневен курс на лечение с него струва 700$ по думите на медика.

Детайли за проучването Изпитванията са проведени в периода януари-август тази година. 741 пациенти са приемали антидепресанта, а 756 – плацебо. Средната възраст на участниците е 50 г. (от 18 до 102 г.), а 58% от тях са били жени. Всичките са били неваксинирани. В плацебо групата 119 пациенти или 15,7% са развили усложнения, изискващи хоспитализация. За сравнение, 79 души от другата група или 10,7% от пациентите на флувоксамин развиват тежки симптоми на COVID-19. Изводът е, че антидепресантът намалява с 32% риска от хоспитализация и намалява смъртността с 91%. Като страничен ефект е отбелязано, че около 3/4 от пациентите, взимали лекарството, са се оплакали от стомашно-чревни проблеми