Експертите, които пристигнаха в Ухан, за да проучат произхода на коронавируса, трябва да започнат работа съвсем скоро. След два дни изтича карантината, която бе наложена на екипа, при пристигането им в Китай. Това съобщи говорителката на СЗО Маргарен Харис. След падането ѝ учените, водени от СЗО, ще започнат работата си, заедно с китайски изследователи. 

Припомняме, че учените пристигнаха в града на 14 януари. От Световната здравна организация не изключват нито една хипотеза за произхода на Ковид-19, който до този момент е отнел живота на 2 милиона души. Експертите считат, че установяването на начина на прехвърлянето му от животни на хора е ключово за предотвратяване на бъдещи пандемии.

Междувременно от организацията отправиха нови клинични препоръки за лечение на пациенти с COVID-19, включително и за случаи, при които симптомите не изчезват след възстановяване. Те включват използване на ниски дози антикоагуланти за предотвратяване на образуване на тромби. 

"Другите нови препоръки към пациентите с COVID-19, които се лекуват у дома, са да използват пулсов оксиметър, който измерва нивата на кислород в кръвта, за да може да се определи дали състоянието на пациента у дома се влошава и се нуждае от болнично лечение", каза Маргарет Харис на брифинг в Женева. СЗО съветва лекарите да поставят пациентите, легнали по корем, за да се улесни дишането им.