С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този жълт плод със специфичен вкус е култивиран първоначално в древна Гърция и Рим, където е бил символ на любовта и плодородието. Днес остава в сянката на по-популярните си събратя ябълките и крушите, но всъщност по нищо не им отстъпва, когато става дума за ползите за здравето ни. Ето и кои са те.
Хранителни вещества
Дюлите са пълни с полезни за организма витамини и минерали, както и много фибри. Витамин С, витамини от групата В, желязо, калий и магнезий са комбинирани с много малко калории, което ги прави страхотен и балансиран избор.
Освен това плодът е богат и на антиоксиданти, които намаляват метаболитния стрес и възпаленията, както и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Според различни изследвания някои антиоксиданти в дюлите, включително флавоноли като кверцетин и кемпферол, намаляват възпалението и предпазват от различни хронични и сърдечни заболявания.
Храносмилателна система
Дюлите отдавна се използват от традиционната медицина за лечение на различни хранителни разтройства. Според проведени изследвания с плъхове екстрактът от дюля може да защити чревната тъкан от увреждане, свързано с възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит. Това обаче не е доказан със сигурност ефект и при хората.
Има също така доказателства, че растителните съединения в дюлите могат да помогнат за предотвратяване и лечение на стомашни язви. Експеримент с плъхове установява, че екстрактът от дюля предпазва от стомашни язви, причинени от консумация на алкохол, предава Healthline.
Друга полза от дюлите за храносмилателната система е, че повлиява благоприятно симптомите (като коремна болка, повръщане, оригване и други) на гастроезофагеална рефлуксна болест. 7-седмично проучване с 80 деца с киселинен рефлукс установява, че ежедневният прием на сироп от дюля е толкова ефективен, колкото и лекарствата, които се използват при това състояние.
Алергии
Дюлите се оказват полезни и при различни прояви на алергии, защото ефективно потискат активността на конкретни имунни клетки, отговорни за алергичните реакции. Според няколко изследвания може ни помогнат да се справим с алергична хрема и други симптоми като алергичен дерматит.
Имунна система
Грижейки се за здравето на червата и храносмилателната система, дюлите подпомагат и имунната система. Научни експерименти показват, че те имат антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на свръхрастеж на някои вредни бактерии, като E. coli и S. aureus.
Освен това един плод съдържа около 15% от препоръчителната дневна доза витамин С, който подсилва защитните сили на организма. Фибрите в него пък подхранват полезните бактерии в храносмилателния тракт, с което намалява възпаленията и подобрява устойчивостта към инфекции.
Източник: Lifestyle.bg
Още от категорията
Проф. Кантарджиев: Причината за безплодието у нас е недобре лекувана полово предавана болест