След протестите в София, Пловдив и Варна в последните три дни, следващата седмица се очаква броят на заразените с COVID-19 да се повиши. Прогнозата е на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ Отдела по вирусология към Национален център по заразни и паразитни болести. „Надявам се обаче броят на тежкоболните да остане на едно ниво”, посочи инфекционистът в сутрешния блок на Нова тв.

Доц. Николаева-Гломб, обясни, че повече от 50% от инфектираните изкарват заболяването без симптоми. До момента обаче не са добри данните за изграждане на колективен имунитет. Обяснението за това е в особеностите на имунния отговор.

„За момента няма данни за реинфектиран човек с коронавирус. Но не знаем какво ще е след година или две. Това, което виждаме при останалите коронавируси, е, че имунитетът отслабва с времето. Това важи и за сезонните коронавируси”, каза инфекционистът.

Тя не се нае да прогнозира кога ще изчезне COVID-19. По думите й, познати са обща шест коронавируса, от които само един си е отишъл. „Човечеството винаги ще живее с вируси. Те се адаптират към тях, те към нас”, обясни завеждащ Отдела по вирусология към Национален център по заразни и паразитни болести.

И призна, че не е оптимист за откриването скоро на ваксина, тъй като това изисква доста време. Не по-малко от година и половина - две са необходими за пускането й на пазара. Надеждата на доц. Николаева-Гломб е по-скоро в откриване на антивирусно лекарство. Тя съобщи, че в България се работи и за ваксина, и за лекарство. В момента обаче в практичен план най-важно е да се прави много стойностна диагностика.

„Имахме малко инфектирани, защото имахме мерки. Сега мерките се разхлабиха – резултатът е на лице. Всеки има глава на раменете си, за да се пази сам. За шест месеца вече се научихме какво трябва да правим”, допълни специалистът, напомняйки за трите „Д” – дистанция, дезинфекция, дисциплина.