Нова операционна маса на стойност 22 хил. лева получи днес Детската хирургия на Пловдивската университетска болница „Свети Георги”. Тя е закупена изцяло със средства от дарения, събрани от инициативата „5 km run“ и от „BMW Клуб България“. Масата е от последно поколение, дистанционно управляема и изключително удобна както за лекарите, така и за пациентите. Целият плот се движи напред и назад, и странично. Електрохидравличен е, което помага при операциите на по-тежки пациенти. Може да продължи да работи, дори когато спре токът, тъй като е снабдена и с акумулаторни батерии.

„Имахме огромна нужда от нова операционна маса, тъй като старата е на повече от 40 години – от самото създава на Детска хирургия. Изключително благодарни сме на „5 km run“ и от „BMW Клуб България“ и на всички хора с големи сърца, които дариха средства”, каза началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова, която посрещна дарителите и журналисти в клиниката и показа новото оборудване. Тя посочи, че масата вече се използва от специалистите в лечебното заведение, като само днес на нея са извършени десет операции. Най-тежката от тях е била на 6-годишно момченце със задържани високо в корема тестиси. Всички интервенции са минали успешно и само няколко часа по-късно малчуганите вече се разхождаха по коридорите.

„Ние от „БМВ Клуб България“ вярваме, че тази операционна маса ще бъде в помощ на всички деца, които търсят специализирана медицинска помощ в Детската клиника при УМБАЛ „Свети Георги“ и значително ще допринесе за качеството на медицинската услуга и бързото възстановяване и оздравяване на децата”, каза членът на Управителния съвет на клуба Красимир Ацалов. Той разказа, че „BMW Клуб България“ е сдружение с нестопанска цел и дейност, в което членуват над 800 човека. Вече има няколко успешни дарителски кампании, като тази година фокусирали усилията си в набиране на средства за УМБАЛ „Свети Георги”. „Няма да забравя запознанството си с проф. Стефанова. Дойдох тук, а тя ме облече със специални дрехи и ми показа Интензивно отделение. Видях 600-грамово бебе с коремна операция. Взех го в ръце, то беше колкото двете ми шепи. Потекоха ми сълзите. Проф. Стефанова ме погледна и каза: Знам за какво мислиш. И ние се молим за същото”, сподели развълнуван Ацалов.

Той и останалите членове на клуба открили DMS номер. С помощна на Община Пловдив организирали и благотворителен концерт и така успели да съберат около 12-13 хиляди лева. В последствие той се запознал с организаторите на „5 km run“ – любителско бягане, започнало в София, което в годините преминава в Пловдив, Варна и Бургас, чиято идея е всяка година в четирите града са се организира инициатива за събиране на средства за някаква кауза. „Средствата се събират изцяло от нашите състезатели. Инициативата ни е „Дари времето си”, тоест, ако избягате 5-те километра за 20 минути, дарявате 20 лева. Но това е препоръчително. Към нас се присъединяват дори хора, които не могат да бягат, но искат да помогнат”, разказа Мирослав Кузмов, главен организатор за Пловдив. Така обединяват усилия с „БМВ Клуб България“ и успяват да съберат сумата от 22 хил. лева. Фирмата производител на апаратурата пък прави огромна отстъпка, за да могат с тази сума да закупят скъпата модерна маса.

„Когато сме обединени и работим за добра кауза – няма невъзможни неща. Когато има добра воля и желание, всичко е възможно. Благодаря още веднъж на цялата общественост, на всички хора, които помогнаха”, каза проф. Стефанова. А Красимир Ацалов и Мирослав Кузмов си обещаха отново да работят заедно за подобни каузи.