Ваксините срещу грип и COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно. Единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка. Това съобщи пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Специалистът е получил уверение от Здравното министерство, че до края на седмицата всички семейни лекари от Пловдив и областта ще получат заявените противогрипни ваксини, които се отпускат безплатно за хора над 65 години. Снабдяването на джипитата вече е започнало в София.

Припомняме, че ваксините са осигурени по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година. В рамките на програмата са осигурени 190 000 дози. Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксини през настоящия сезон, са Виктория, Дарвин, Австралия и Пукет. Целта е намаляване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип, и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при пенсионерите.

„Ще получим всички заявени ваксини. Тази година количеството е по-голямо от поставените миналата година дози, когато част от ваксините останаха”, посочи д-р Сотиров.

По неговите наблюдения тази година има голям интерес от възрастните хора както към противогрипните ваксини, така и към адаптирани ваксини срещу варианта Омикрон на COVID-19. Те също вече са налични в кабинетите на семейните лекари.

„Месеците октомври и ноември са най-подходящото време за поставяне и на двете ваксини. Хората над 85 години не могат да изградят дълготраен имунитет. Затова в Западна Европа се препоръчва след 3-4 месеца на тях да им се постави още една доза от противогрипната ваксина. Тя вече няма да е безплатна, възрастните хора трябва да си я закупят”, обясни специалистът.

И добави, че традиционно грипът ни атакува около средата на декември, като вълната продължава до март-април.