Сега е моментът за ваксиниране срещу сезонния грип. Това съобщи пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Медикът посочи, че в момента върлуват както COVID-19 ,така и различни вирусни инфекции. Симптомите са идентични - температура, болки в гърлото, кашлица, хрема, отпадналост.

„Обичайно грипът започва в края на декември и е в силата си до началото на март. Все още няма и затова сега е моментът хората да се имунизират с противогрипни ваксини. Не са скъпи, цената е около 20 лева. И е достатъчно предпазно средство”, посъветва д-р Сотиров.

Той е категоричен, че противогрипните ваксини са безопасни и могат да се поставят дори на бременни жени и на кърмачки. По този начин майката ще защити детето си. „Малките деца са уязвими. Те страдат и дори загиват от грип. Има тежки последици, които могат да ги инвалидизират – това са енцефалити, менингити”, обясни семейният лекар.

И допълни, че в България все още важи изискването за 14-дневен интервал между ваксинацията срещу грип и COVID-19. Но в повечето държави в Европа и в света те се правят едновременно.

Тази година държавата отново ще предостави безплатно противогрипни ваксини за 230 хил. граждани на възраст над 65 години. Джипита от София са получили първите дози и започват да ги поставят на своите пациенти. В Пловдив все още няма доставки. Д-р Сотиров се надява това да се случи до края на октомври.

„Интерес към тези ваксини има. Даже хора над 65 години, които знаят, че недостигат, си ги купуват и идвам, за да им ги поставим”, каза д-р Сотиров.

В същото време интересът към препаратите срещу COVID-19 остава слаб.

„Нека хората да носят маски. Да си поставят ваксини срещу грип. И когато се налага по някакъв повод да отидат на лекар, да си запишат предварително час, за да няма струпвания в чакалните и да се заразяват един от друг”, посъветва медикът.